Woensdrecht

Minister en staatssecretaris bezoeken vliegbasis Woensdrecht

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat en Christophe van der Maat, staatssecretaris van Defensie, namen een kijkje in de Maintenance Valley op vliegbasis Woensdrecht

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Vliegbasis Woensdrecht kreeg afgelopen woensdag hoog bezoek. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat en Christophe van der Maat, staatssecretaris van Defensie, namen een kijkje in de Maintenance Valley. Hier wordt vanaf januari 2024 gewerkt aan het onderhoud van onder meer de F-35-gevechtsvliegtuigen, ook wel Joint Strike Fighter (JSF) genoemd.

Het kabinet investeert komend jaar zo’n 252 miljoen euro in maatregelen. Die zorgen ervoor dat Nederland de basis heeft om zelfstandig militair op te kunnen treden. Die staan in de Defensie Industrie Strategie.

Militaire capaciteiten

Er wordt onder meer gestreefd naar onafhankelijke, militaire kennisontwikkeling. Verder gaat Nederland kunstmatige intelligentie ontwikkelen. Ook worden er zelf militaire capaciteiten ontworpen en geproduceerd, voor het uitvoeren van militaire taken.

Daarnaast wil Nederland toeleverancier zijn van de buitenlandse luchtvaartindustrie. Dit voor onder meer het landingsgestel van de JSF dat hier wordt geproduceerd.