Roosendaal

Minister onder de indruk van Roosendaals beleid arbeidsmigranten

Minister Van Hijum (links) in gesprek met wethouder Van Ginderen in de binnenstad van Roosendaal

Minister Van Hijum (links) in gesprek met wethouder Van Ginderen in de binnenstad van Roosendaal. Foto: Mariska Bezemer

Kitty Joachems Kitty Joachems

Begin deze week bracht Eddy van Hijum zijn eerste werkbezoek als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de gemeente Roosendaal. Het bezoek stond in het teken van de problemen rondom de huisvesting van arbeidsmigranten.

Van Hijum was onder de indruk van wat hij zag en hoorde in Roosendaal. “Ik ben hier vandaag buitengewoon gastvrij ontvangen door de gemeente Roosendaal,” aldus de minister. “Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben ze mij laten zien tegen welke knelpunten men aanloopt op het gebied van arbeidsmigratie.”

Aanpak misstanden arbeidsmigranten

Wethouder René van Ginderen benadrukte tijdens het bezoek de gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel het bedrijfsleven als de overheid: “Arbeidsmigranten in Roosendaal? Ja, dat is een gezamenlijke opgave voor zowel het bedrijfsleven als voor de overheid.”

Volgens Van Hijum zijn arbeidsmigranten belangrijk voor de economie, maar brengen ze ook uitdagingen met zich mee. “De gemeente loopt tegen knelpunten aan als het gaat om de aanpak van uitbuiting en de misstanden bij arbeidsmigranten. Ook de huisvesting en de verloedering in wijken zijn een probleem,” vertelde de minister. “Ik heb daar ontzettend veel van opgestoken.”

Roosendaal zet beleid graag voort

Een paar jaar geleden begon Roosendaal met de opvang van dakloze arbeidsmigranten. “Twee derde van de mensen die we hebben kunnen opvangen, hebben we kunnen terug begeleiden naar werk of naar hun land van herkomst,” zei Van Ginderen. “Wij zouden graag daarmee doorgaan.”

Van Hijum benadrukte dat de regering werkt aan een nieuw regeerprogramma. “Een van de speerpunten van het programma is meer grip op arbeidsmigratie en het aanpakken van misstanden. Arbeidsmigranten verdienen een fatsoenlijke behandeling,” aldus de minister. “Wat mij bij deze gemeente bijzonder aanspreekt, is dat men zich realiseert dat de gemeente het niet alleen kan oplossen. Ze zoeken samenwerking met andere gemeenten, het bedrijfsleven en het rijk om deze knelpunten te helpen oplossen.”

Het werkbezoek aan Roosendaal maakte een diepe indruk op Van Hijum en benadrukte de noodzaak van samenwerking om de problemen rondom arbeidsmigratie aan te pakken.