Roosendaal

Minister van justitie en veiligheid Dilan Yeşilgöz bezocht Roosendaal

Van links naar rechts wethouder Evelien van der Star, minister van veiligheid en justitie Dilan Yeşilgöz en burgemeester Han van Midden. Foto: gemeente Roosendaal.

Kitty Joachems Kitty Joachems

De minister van Justitie en Veiligheid bracht woensdag een bezoek aan de gemeente Roosendaal om met politie, justitie en gemeente te praten over de recente problematiek die in Roosendaal speelt. Evelien van der Star, wethouder in Roosendaal, ontving de minister samen met burgemeester Han van Midden, in de Philipslaan. Vervolgens wandelde het gezelschap naar het wijkhuis om de problematiek te bespreken.

“De minister was geschokt door de recente schietpartij en andere trieste gebeurtenissen die in Roosendaal hebben plaatsgevonden. Ze prees de politie voor hun inventieve maatregelen en beloofde te zoeken naar mogelijkheden om meer geld vrij te maken voor investeringen in de politie”, zegt Van der Star. Ze zal de gemeente ook in contact brengen met andere gemeenten waar pilots lopen op dit gebied.

Behoorlijk wat gevraagd aan Den Haag

De burgemeester was eerder al stellig in zijn bewering dat er meer geld nodig is om meer politie op straat te krijgen en zo de veiligheid en het gevoel van veiligheid in Roosendaal te vergroten. Hij nodigde minister Yeşilgöz uit om aandacht te vragen voor de aanvraag van preventie met gezag, waarbij behoorlijk wat middelen worden gevraagd aan Den Haag om criminaliteit tegen te gaan.

Na een korte wandeling ging de minister aan de hand van een digitale kaart van Roosendaal in gesprek met burgemeester, wethouder, politie en justitie. Ze ontmoette ook enkele inwoners in het wijkhuis. Foto: gemeente Roosendaal.

Preventief fouilleren

Een van de maatregelen die Van Midden heeft genomen, is het toestaan van preventief fouilleren in de gemeente. “Dit mag niet zomaar”, legt Van der Star uit. Daar heeft de burgemeester speciale bevoegdheden voor gebruikt.” Volgens de wethouder ontvangt een groot deel van de inwoners deze maatregel positief. “Mensen zien dat het nodig is.”

Investeren in jongeren

De gemeente heeft ook gelden aangevraagd voor preventie met gezag, waarbij vooral wordt ingezet op het weerbaar maken van de jeugd, zowel online als op straat. Er zal worden geïnvesteerd in speciale jongerenwerkers en online weerbaarheidstrainingen.

Minister komt terug

De minister komt nog een keer terug om te kijken hoe de situatie dan is. Wethouder Van der Star hoopt dat de extra investeringen bijdragen aan het voorkomen van dit soort problemen in de toekomst.

In het Fractiehuis op ZuidWest FM gaf wethouder Van der Star een interview over het bezoek van minister Dilan Yeşilgöz.