Bergen op Zoom

MMA Schouteren heeft als eerste West-Brabantse sportschool olympisch keurmerk

Maarten Elst Maarten Elst

Een primeur in de regio voor boksschool MMA Schouteren in Bergen op Zoom. Als eerste sportschool in West-Brabant mag het zich olympisch gecertificeerd noemen. De afgelopen maanden heeft de sportschool hard gewerkt om het keurmerk te bemachtigen. Tot en met medio 2023 heeft MMA Schouteren het keurmerk in bezit, daarna zal een audit bepalen of ze langer hun certificaat mogen behouden.

Nathan Schouteren, eigenaar van MMA Schouteren in Bergen op Zoom, is maar wat blij met het keurmerk. Bij binnenkomst in zijn sportschool zie je gelijk het certificaat hangen tegenover de bar. “Door heel de situatie waar we nu in leven, hebben we de sportschool in orde gebracht qua materialen. Maar ook de veiligheid, EHBO, hygiëne. Vervolgens hebben we het certificaat aangevraagd.”

Taboedoorbrekend

De reden waarom Schouteren een certificaat voor zijn boksschool wilde hebben, is vrij simpel. “Ik wil dat de sportschool gecontroleerd wordt op de veiligheid, op de hygiëne. En op de materialen”, vervolgt Schouteren. “Zodat de sport die wij beoefenen veel veiliger en uit het verdomhoekje komt. Want er heerst nog altijd een bepaalde naam op deze sport.”

“Het is voor ons gewoon heel erg belangrijk voor de verdere professionalisering van de sport”, vult trainer/coach Michael de Groot aan. “Maar ook voor ons persoonlijk. We leven al best lang in deze sport. De naam die erop rust, drukt een stempel op al het harde werk dat we hebben gedaan.”

Trainerdiploma’s

Een vereiste om het certificaat te kunnen behalen, is dat er minstens één gediplomeerde trainer rondloopt binnen de sportschool. Schouteren heeft er in de afgelopen twee jaar drie behaald. “Ik heb mijn diploma’s behaald via de SKMO”, vertelt hij. “Dan moet je een heel plan schrijven om een wedstrijdvechter voor te bereiden op een verantwoordelijke manier zodat de sporter ook gezond blijft. We willen er in de toekomst dus naar toe dat alle sportscholen die deelnemen aan wedstrijden, dat die gecertificeerd zijn door de Vechtsport Autoriteit (VA, red.).”

Het olympisch keurmerk is twee jaar geldig. Daarna vindt er weer een audit plaats om te kijken of MMA Schouteren wederom aan de vereisten voldoet. “Ik zit echt op de spulletjes, op de hygiëne”, herhaalt Schouteren regelmatig. “De boksballen, de trapkussens, ze moeten goed en schoon zijn. Het minste of geringste wat kapot is, moet worden vervangen. Ik heb het niet zo met blessures, ik zet me daarom in voor de veiligheid van mijn sporters.”

Primeur in de regio

Dat MMA Schouteren de eerste sportschool in West-Brabant met het keurmerk is, maakt de eigenaar ontzettend trots. “Super cool. Vooral dat we kunnen zeggen dat we goedgekeurd zijn door de Vechtsport Autoriteit”, aldus Schouteren.

Als de coronamaatregelen wat versoepeld worden, kunnen West-Brabanders een aantal mooie bokswedstrijden verwachten in Bergen op Zoom. “We hebben al ons toernooi met King of de Boulevard, een grondvechttoernooi. Als we deze coronatijd voorbij zijn, dan gaan we kijken hoe we de vechtsport nog meer op de kaart kunnen zetten.”