Oud Gastel

Moeders en kinderen doodgereden: Omar E. (28) vier jaar de cel in

Omar E. (afbeelding: Omroep Brabant)

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Omar E. (28) moet vier jaar de cel in voor het doodrijden van twee vrouwen en twee van hun kinderen in Oud Gastel. Dat heeft de rechtbank in Breda vrijdag bepaald. Ook mag hij na zijn celstraf nog tien jaar niet rijden. Justitie had tijdens de zitting acht jaar cel geëist.

De Roosendaler reed begin september 2022 met hoge snelheid vier mensen dood in Oud Gastel. Volgens de officier van justitie was het rijgedrag van Omar E. het best te omschrijven als ‘roekeloos, asociaal en egoïstisch’. “Ze zijn met de kracht van een tank van de weg gereden, ze waren volledig kansloos”, zo omschreef zij het ongeluk tijdens de zitting twee weken geleden. De rechtbank is het daar mee eens. Het ongeluk is geheel te wijten aan het gedrag van Omar.

Het ongeluk gebeurde op 2 september 2022 op de Roosendaalsebaan in Oud Gastel: een voorrangsweg waar je maximaal vijftig kilometer per uur mag rijden. Op die dag was er een storing in de verkeerslichten en daarom knipperden ze.

Omar E. kwam uit de Wagonstraat en draaide de Roosendaalsebaan op, richting de A17. Andere automobilisten zagen een Mercedes AMG die zat te duwen, te bumperkleven, en rechts inhaalde. Dat was de wagen van Omar E. “Hij wilde erlangs. Het is onduidelijk of hij zich misschien door een ander heeft laten opjutten”, zei de officier van justitie. E. droeg geen gordel. Er zaten twee vrienden bij hem in de Duitse huurauto. Ze wilden wat gaan eten in Rotterdam.

De boordcomputer registreerde de snelheid. “Omar E. trapte het gaspedaal helemaal in en reed even 155 kilometer per uur. Net voor de aanrijding werd het rempedaal volledig ingetrapt en reed hij tegen de linkerzijde van de Toyota”, zei de officier van justitie. Ze benadrukte nog een keer: “Hij reed dus twee seconden voor de botsing 155.”

De rechtbank benadrukte dat Omar zichzelf in de gevaarlijke situatie heeft gebracht. Het verweer dat hij door het gaspedaal flink in te trappen de Toyota wilde ontwijken veegde de rechtbank van tafel. Ook vond de rechtbank dat Regina zich met haar Toyota keurig aan de voorrangsregels had gehouden door voorzichtig de voorrangskruising te naderen omdat de verkeerslichten waren uitgevallen.

De Toyota kwam van de zijstraat het Appeltje. In de auto zaten twee moeders en drie kinderen uit Bosschenhoofd. Ze wilden wat gaan eten bij een restaurant op de Borchwerf. Regina zat achter het stuur, naast haar de dochter van Wieteke. Die zat zelf achterin met de kinderen van Regina, Erik en Anke.

Volgens de rechtbank was de snelheid van Omar zo uitzonderlijk hoog dat ze daar niet op kon reageren, schrijft Omroep Brabant. Er was geen ongeval geweest als de regels wel waren nageleefd,” zei de officier al tijdens de zitting. “Het recht op voorrang kun je niet afdwingen.”