Hoogerheide

Moeite met woonlasten door coronacrisis? De TONK-regeling helpt!

Han Verbeem

Mensen die door een forse inkomensterugval vanwege de coronacrisis moeite hebben om de woonlasten te dragen, kunnen vanaf deze maand in aanmerking komen voor een tegemoetkoming vanuit de TONK-regeling. Aanvragen gaan via de gemeenten. ISD Brabantse Wal voert de regeling uit voor Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen. De regeling geldt voorlopig tot en met juni 2021. Op dit moment kunnen inwoners van Woensdrecht al aanvragen indienen.

De TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) is een landelijke regeling die door gemeenten nader ingevuld wordt. Deze regeling is er voor huishoudens die bijvoorbeeld door baanverlies, terugloop van opdrachten of noodgedwongen sluiting van de zaak in coronatijd minimaal 25% netto minder inkomen hebben ten opzichte van januari of februari 2020.

Drukken op inkomen

Voor veel mensen in deze situatie drukken de woonlasten op dit moment zwaar op het huidige inkomen, aldus de Woensdrechtse wethouder Lars van der Beek. “Daardoor dreigen zij in de problemen te komen bij de betaling van bijvoorbeeld huur, hypotheekrente of de rekeningen voor gas, water en elektriciteit”

Particulieren, zelfstandigen en ondernemers kunnen een aanvraag doen voor een tijdelijke uitkering als tegemoetkoming in de noodzakelijke woonlasten. “Dit geldt ook voor mensen die in de WW zijn beland of al gebruik maken van regelingen uit een ander steunpakket van de overheid. Overigens tellen voor de TONK alleen de privé-woonlasten.”

Schulden voorkomen

Van der Beek: “Deze regeling is belangrijk om mensen even wat financiële lucht te geven. We willen helpen voorkomen dat ze schulden opbouwen om de woonkosten, die niet zomaar verminderd kunnen worden, te kunnen betalen. We kiezen er in Woensdrecht voor om een bredere groep een steuntje in de rug te geven via een eenmalige uitkering. De hoogte van de tegemoetkoming hangt af van de gezinssituatie (er is onderscheid tussen alleenstaanden en gezinnen) en het gedeelte van het inkomen dat het gezin kwijt is aan noodzakelijke woonkosten.”

  • Aanvragen voor tegemoetkoming in de woonlasten vanuit de TONK-regeling kunnen online ingediend worden bij ISD Brabantse Wal (klik hier). Dat is voorlopig alleen mogelijk voor inwoners van Woensdrecht en Steenbergen. Aanvragen voor inwoners van Bergen op Zoom zijn nog niet mogelijk.
  • Aanvragen voor Roosendaal gaan vanuit het Werkplein. De openstelling van de regeling volgt binnenkort.

Deel dit op: