Bergen op Zoom

Moerasgebied Zeezuiper uitgebreid met een compleet nieuw bos

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Bijna honderd man, uitgerust met kaplaarzen en een schop, stond vrijdag fanatiek bomen te planten in een gebied vlakbij de Wouwse Tol. Het doel: meehelpen aan de realisatie van een compleet nieuw bos.

IT-dienstverlener Conclusion, Trees for All en het Brabants Landschap hebben de handen ineengeslagen voor dit omvangrijke project. Afgelopen december zijn de plannen besproken en vastgelegd, eind februari zijn de laatste bomen geplant.

Engbert Verkoren, CEO van Conclusion, is enthousiast over het project. ‘’Los van het elimineren en reduceren van onze co2-uitstoot, wilden wij het ook graag compenseren. We hebben toen contact opgenomen met Trees for All. Daar is deze mooie samenwerking uit voortgekomen.’’ Er is bewust gekozen voor het aanplanten van inheemse boomsoorten in Nederlandse grond. ‘’Wij werken immers vanuit Nederland en stoten hier onze co2 uit. We willen graag meehelpen aan het herstellen van de Nederlandse biodiversiteit.’’

Schoolreisje

Trees for All is een organisatie die particulieren en bedrijven verbindt met partijen zoals het Brabants Landschap. ‘’Brabants Landschap had aangegeven dat ze middelen nodig had om een pas vrijgekomen gebied te beplanten, daar hebben we Conclusion aan verbonden’’, vertelt Simone Groenendijk, directeur van Trees for All. Dit is niet het enige waar Conclusion aan meewerkt, er is een meerjarig contract ondertekent. Bijna honderd medewerkers van de verschillende bedrijven van Conclusion hebben geholpen met het planten van de laatste duizend bomen. ‘’Iedereen vind het heel leuk. Het lijkt wel een soort schoolreisje’’, aldus Verkoren.

Zeezuiper

Het nieuwe bosgebied is ruim vijf hectare groot en ligt tegen het moerasgebied Zeezuiper. Ernst-Jan van Haaften, adjunct directeur van Brabants Landschap, legt uit waarom er voor dit gebied is gekozen. ‘’Een moerasgebied zoals de Zeezuiper is erg gevoelig voor verdroging. Op basis daarvan is een inrichtingsplan gemaakt.’’

Alle 29 duizend bomen zijn inheemse soorten. Er is gekozen voor onder andere de Haagbeuk, de Taxus en de Zomereik. ‘’De bomen zijn afgestemd op de toekomstige waterhuishouding, op die manier zal het moerasgebied nat genoeg blijven.’’ Naast de 5,5 hectare grond komt er 2,5 hectare voor kruiden- en faunarijke akkers in combinatie met waterpoelen.