Moerdijk

Moerdijk: gratis gft-bakjes voor beter scheiden afval 

Herbert Kats Herbert Kats

Inwoners van Moerdijk kunnen van de gemeente een gratis gft-bakje krijgen. Wethouder Jack van Dorst: “De gemeente Moerdijk wil gft scheiden makkelijker maken. Gft wordt namelijk te vaak bij het restafval gegooid.”

Bijna een derde van het restafval in Moerdijk is gft. Van Dorst: “Dat is zonde, van gft kun je compost of biogas maken. Gft bij het restafval wordt samen met dat restafval verbrand. Dat is slechter voor het milieu en bovendien is restafval verbranden duurder dan gft verwerken. Die kosten zie je terug in de afvalstoffenheffing. Gft scheiden is dus beter voor het milieu én beter voor de portemonnee.”

De gemeente herhaalt het nog maar eens: etensrestjes horen in de gft-bak. En scheiden wordt makkelijker met een bakje op het aanrecht.  Daarom de actie met gratis bakjes. Die start in Langeweg en Helwijk en wordt daarna uitgebreid naar de andere dorpen en steden van de gemeente.

Zelf ophalen

Van maandag 18 maart t/m zondag 7 april kunnen inwoners van Langeweg en Helwijk het keukenbakje aanvragen via www.moerdijk.nl/gft-bakje (maximaal 1 bakje per adres). Er is keus uit twee kleuren. Aanvragers krijgen op maandag 8 april per e-mail een ophaalbewijs. Het bakje telefonisch aanvragen kan ook via het Klantcontactcentrum van de gemeente.

Er is één ophaalmoment per dorp. In Helwijk: dinsdag 9 april van 17.00 – 19.00 uur, Gemeenschapshuis de Blokhut. In Langeweg: woensdag 10 april van 17.00 – 19.00 uur, Buurthuis Ons Stedeke

Om het bakje te ontvangen is vertoon van het ophaalbewijs (geprint of op een telefoon) vereist. Die regel is ook van kracht als iemand anders het bakje gaat ophalen. Ophalen op een andere dag of locatie is niet mogelijk.