Moerdijk

Inwoners van gemeente Moerdijk gaan kansarme bomen redden

bomen stockfoto

Foto door Felix Mittermeier

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Inwoners van de gemeente Moerdijk komen in actie voor bomen. Zaterdag gaan vrijwilligers aan de slag in Heijningen, Noordhoek en Klundert om zogenoemde kansarme bomen te redden.

Kansarme bomen zijn bomen die gerooid worden, of niet kunnen overleven op de plek waar ze staan. Gezamenlijk gaan de vrijwilligers dus aan de slag om deze boompjes te redden en een tweede leven te geven. Zo gaat een deel van de bomen naar een boer in Steenbergen die werkt aan een natuurinclusieve bedrijfsvoering. Een ander deel gaat naar een ‘bomenhub’. Bij een bomenhub staan bomen die later uitgedeeld worden aan ieder die een boom wil planten.

Houtsingels

In Heijningen gaat het om onder andere Hazelaren, Vlieren en Kardinaalsmutsen. Deze boompjes gaan naar een boer in Steenbergen, die ze gebruikt om een bos te maken en houtsingels. Houtsingels zijn brede stroken planten, struiken en bomen die weilanden en akkers scheiden. Bij de locaties in Klundert en Noordhoek zullen naast Hazelaren en Vlieren ook bomen als de Es en Veldesdoorn gerooid worden.

Het is nog mogelijk om je op te geven als vrijwilliger. De verplantochtend is van negen uur ‘s ochtends tot twaalf uur ‘s middags in Heijningen. In Noordhoek en Klundert kunnen de bomen van half tien ‘s ochtends tot half twee ‘s middags gered worden.