Moerdijk

Moerdijk stoomt haar basisschoolleerlingen klaar voor het middelbaar

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Veel lachende maar ook zenuwachtige kinderen. Gemeente Moerdijk stoomt haar basisschoolleerlingen klaar voor het middelbaar onderwijs. Ter voorbereiding krijgen de leerlingen een aantal gastlessen, waaronder een les van bureau Halt.

Met gespannen lachjes verzamelen groep 8-leerlingen zich maandagochtend in De Parel in Fijnaart. Daar krijgen ze van de gemeente gastlessen en informatie over het middelbaar onderwijs.

“De middelbare schooltijd is een spannende tijd, waarbij de leerlingen wellicht in situaties komen waar zij nog geen kennis van hebben. Dan is het wel fijn dat wij handvatten kunnen aanbieden”, vertelt Mara Douma, beleidsadviseur preventie en gezondheid jeugd van gemeente Moerdijk.

Leerzaam

“Het is vooral een erg leuke dag”, stelt Douma. “We hebben groepjes gemaakt met verschillende kinderen van verschillende basisscholen. Op deze manier leren zij elkaar alvast kennen.”

Een van de workshops is een gastles van bureau Halt. Die les is zinvol, concluderen de leerlingen. “Je moet altijd voor jezelf kiezen, ook al word je bedreigd. Je moet je niet laten meeslepen door een groep”, vertelt groep 8-leerling Loïs. De eerste boodschap is dus al binnen.

Zin in

Over het algemeen hebben de leerlingen van de groepen 8 veel zin in hun nieuwe avontuur. “Ik kijk ernaar uit om nieuwe vriendinnen te maken en samen na school af te spreken in de stad”, vervolgt Loïs. “De eerste dag zal het een drama worden om de lokalen te vinden, maar ik denk dat het uiteindelijk wel goed komt.”