Moerdijk

Moerdijkbrug in groen logo: gemeente heeft na 26 jaar nieuwe huisstijl en website

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Moerdijk heeft een nieuwe huisstijl. De oude huisstijl was nog uit de tijd van de gemeentelijke herindeling in 1997. De hoofdkleur is donkergroen en de accenten zijn mat oranje. En in het logo is het herkenbare monument verwerkt dat bij de Moerdijkbrug staat. Er zijn niet alleen nieuwe kleuren en logo’s, maar ook een nieuwe website. Dat was nodig, omdat de vorige website niet toegankelijk genoeg was voor mensen met beperkingen.

De oude huisstijl is nog uit de tijd dat gemeentes vooral papieren brieven en folders verstuurden. “Tegenwoordig communiceren we vooral digitaal. Daarvoor was de oude huisstijl niet geschikt,” aldus de gemeente Moerdijk. “Hij voldeed bovendien niet aan de toegankelijkheidsrichtlijnen.” Dat laatste is mild uitgedrukt. Bezoekers van de website klagen al sinds het begin dat de site onoverzichtelijk is en dat het lastig is om te vinden wat je zoekt. De nieuwe site zou dat gebruiksgemak moeten verbeteren.

Moerdijkbrug voelt als thuiskomen

Ook met de huisstijl is rekening gehouden met de inwoners. De drie ontwerpers van Brandbits uit Breda komen zelf uit de gemeente Moerdijk. Zij hebben inwoners op straat en in een online enquête ondervraagd over de gemeente. “De Moerdijkbrug werd vaak genoemd als symbool voor Moerdijk dat mensen het gevoel van thuiskomen geeft,” zegt de gemeente. “De kleur groen vonden inwoners het best bij de gemeente passen.”

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Het oude logo (boven) en het nieuwe logo

In het oude logo zat ook groen, maar een lichtere tint. En de hoofdkleur was donkerblauw. Maar voortaan gaat Moerdijk dus voor donkergroen. Wethouder Bennie Blom is blij met de nieuwe huisstijl en het logo. “In het nieuwe beeldmerk herken je het monument bij de Moerdijkbrug, maar ook de letter M. De schuine lijnen komen terug in het wapen en de vlag van Moerdijk. Het is herkenbaar, eenvoudig en krachtig. Dat past bij Moerdijk.”

Oude huisstijl verdwijnt niet meteen

Je kunt het oude logo en de oude huiskleuren voorlopig nog wel tegenkomen. Want de gemeente Moerdijk vindt het zonde om alle oude formulieren weg te gooien. “We vervangen middelen stapsgewijs. Dat scheelt in de kosten. Inwoners zullen het oude logo de komende tijd dus nog tegenkomen,” legt Blom uit. Op de website van de gemeente Moerdijk is de nieuwe huisstijl natuurlijk al wel meteen te zien.