Bergen op Zoom

Bergen op Zoom besluit tot noodopvang 85 vluchtelingen in De Stoelemat

Zaal De Stoelemat.

Han Verbeem Han Verbeem

Het Bergse college van burgemeester en wethouders heeft bevestigd dat De Stoelemat de crisisnoodopvanglocatie wordt voor 85 vluchtelingen voor de periode van 28 augustus tot 1 oktober. Het gaat om de groep asielzoekers die momenteel in Kloosterhof in Hoogerheide verblijft.

(Update, dinsdag 2 augustus 18.00 uur)

Evenementenzaal De Stoelemat, aan de Westersingel net buiten het Bergse stadscentrum, is eigendom van de familie Nuijten. Frank Nuijten zegt in een reactie dat de communicatie verloopt via de gemeente. “Het persbericht ligt klaar”, laat hij dinsdagmiddag weten. Een woordvoerder van de gemeente zegt vervolgens “niet blij te zijn” dat het nieuws voortijdig naar buiten is gekomen. “Iemand heeft hier zijn mond voorbij gepraat.” Enkele uren later volgt alsnog het persbericht.

Eerder op de dag wilde wethouder Joey van Aken wil slechts kwijt dat hij momenteel meerdere locaties heeft onderzocht. “We willen ook naar de omwonenden zorgvuldig te werk gaan”, aldus Van Aken.

Landelijke druk op gemeenten

In West-Brabant neemt de Veiligheidsregio in totaal 255 asielzoekers op. Zo maakte buurgemeente Woensdrecht 29 juli al bekend van 1 tot 18 augustus de 85 vluchtelingen onder te brengen in multifunctioneel centrum Kloosterhof in Hoogerheide. Landelijk is er een grote druk op gemeenten om vluchtelingen op te vangen, nu de centrale locatie van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) in Ter Apel overbezet is door de grote toestroom van vluchtelingen. Het COA bepaalt welke vluchtelingen in de gemeentelijke opvanglocaties worden gehuisvest. Recentelijk kwam in het nieuws dat het COA de taken niet meer aankan. Als gemeenten niet uit eigen beweging asielopvang aanbieden, dan is de kans groot dat ze daar door de minister toe gedwongen worden – voorspelt bestuurslid Kapteijns in het tv-programma Nieuwsuur.