Huijbergen

Molen Johanna doet wél mee met Molenweekeinde: activiteiten op buitenterrein

Han Verbeem Han Verbeem

Ondanks de beperkingen door de coronamaatregelen, doen enkele West-Brabantse molens tóch mee met het komende Molenweekeinde, met een buitenprogramma. Zoals bij de korenmolen Johanna in Huijbergen. Zo worden de wieken feestelijk versierd en zal de molen zaterdag en zondag ‘voor de prins’ draaien, voor de show zónder koren te malen.

Molen zelf niet toegankelijk

Het merendeel van de molens doet echter niet mee en Vereniging De Hollandse Molen organiseert de Molendagen op zaterdag 8 en zondag 9 mei vooral digitaal met virtuele molenbezoeken. In Huijbergen zijn de coronamaatregelen duidelijk merkbaar: de bezoekers mogen niet naar binnen en kunnen vooral de molen aan de buitenzijde bewonderen. Het terrein is groot genoeg om in de buitenlucht meerdere bezoekers toe te kunnen staan.

Buitenterrein

Het terrein rondom het gebouw is wél toegankelijk. Daar verkopen molenaar Theo Sanders en zijn vrijwilligers meelproducten zoals cake- en broodmix, en tarwebloem om zelf de onvervalste Huijbergse appeltaart mee te bakken. Op het terrein staan picknicktafels waar de bezoekers even kunnen zitten en eventueel de zelf meegebrachte dranken en versnaperingen nuttigen.

Nieuw educatief centrum

Ook de voorbereidingen voor het nieuwe educatieve centrum zijn in volle gang. Het ontwerp van het nieuwe gebouw ligt al op het gemeentehuis en de vergunningaanvraag is in behandeling. Zodra de coronamaatregelen worden versoepeld en de bouw kan beginnen, wil Sanders aan de slag. En wie weet, kan het centrum er volgend jaar, bij de molendagen van 2022, er al staan.