West-Brabant

MONO-actie politie levert 131 processen-verbaal op

controle telefoon auto

Vanuit een touringcar controleren agenten (foto: ANP/Omroep Brabant).

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Tijdens een grootschalige controle in Zeeland en West-Brabant heeft de politie deze week maar liefst 131 processen-verbaal uitgedeeld. De focus van deze actie lag op het ongeoorloofd gebruik van mobiele telefoons in de auto.

De controle vond plaats vanuit een rijdende touringcar, een methode die eerder al succesvol bleek tijdens eerdere MONO-acties. Vanuit deze verhoogde positie hadden de agenten goed zicht op het gedrag van passerende bestuurders, zo valt te lezen op de website van de politie. In de nabijheid van de touringcar reden ook 15 onopvallende politieauto’s, die overtreders direct aan de kant konden zetten voor een proces-verbaal.

Daarnaast werd een speciale Monocam ingezet. Deze camera, geplaatst op een viaduct boven de A58, registreert automatisch het gebruik van telefoons en andere elektronische apparatuur tijdens het rijden.

Politie onder indruk van resultaten

Het resultaat van deze gecoördineerde actie was indrukwekkend, meldt de politie. Er zijn 97 processen-verbaal uitgedeeld vanuit de touringcar, terwijl de Monocam nog eens 34 overtredingen vastlegde. Voor kleinere overtredingen werden waarschuwingen gegeven in het kader van landelijke politieacties.

De controles vonden overdag plaats op de volgende snelwegen:

  • A58 van Middelburg tot aan Breda
  • A16 van Breda tot Dordrecht
  • A17 van Moerdijk tot Roosendaal
  • A58 tussen Kruiningen en Wouw

In totaal waren er 35 politiemensen en 15 politievoertuigen bij deze actie betrokken.

Wijzen op gevaar

Met deze MONO-actie wil de politie de bewustwording vergroten over de gevaren van afleiding in het verkeer. Het gebruik van een telefoon achter het stuur kan ernstige gevolgen hebben en daarom wordt streng opgetreden