Bergen op Zoom

Montessori-leerlingen leggen bloemen bij Bergse synagoge

Maarten Elst Maarten Elst

Groep 7 en 8 van de Montessorischool in Bergen op Zoom wandelden vrijdagochtend door de Bergse binnenstad. In het kader van 4 en 5 mei legden ze bloemen bij de synagoge aan de Koevoetstraat. Onderweg hoorden ze bijzondere verhalen over de impact van de Tweede Wereldoorlog op Bergen op Zoom.

24 leerlingen stellen zich op op het schoolplein van de Montessorischool in Bergen op Zoom. Allemaal hebben ze een bloemstukje vast. “We gaan vandaag een wandeling maken naar de synagoge”, vertelt juf Gitta Matthijssen. “Onderweg krijgen we allemaal mooie verhalen te horen. We zijn benieuwd.”

Slagerij Van den Boom

De eerste stop is Slagerij Van den Boom. Althans, tattooshop Bigfoot. In het pand aan de Steenbergsestraat in het centrum hebben honderden mensen ondergedoken gezeten. Het verhaal wekt de nodige indruk bij de leerlingen. “We hadden op school het verhaal al deels gehoord”, vertelt één van de leerlingen. “Heel indrukwekkend. En dat zo dicht bij het huis van de Duitse commandant.”

Synagoge

Via de Grote Markt komen de leerlingen in de Koevoetstraat terecht tot bij de synagoge. Daar staat stadshistoricus Yolande Kortlever de groep op te wachten. Een viertal leerlingen stapt vervolgens naar voren en zingt een zelfgeschreven lied. “We vonden het toch wel een beetje spannend”, vertellen Fay en Sarah. “Op school hadden we een informatieboekje gekregen van comité 4 en 5 mei. We hadden bedacht om er een liedje over te maken.”

“Het liedje is van Ali B”, vult Guusje aan. “De woorden zijn van een belangrijke betekenis”, geeft Elke aan. “We hebben donderdagmiddag de tekst geschreven. Vanochtend hebben we het liedje voor de laatste keer geoefend.”