Lepelstraat

Monument voor omgekomen oorlogspiloten onthuld in Lepelstraat

Redactie Redactie

Bij de Kijkuit in Lepelstraat is vrijdagmiddag een oorlogsmonument onthuld. Het monument is ter nagedachtenis van de omgekomen zeven bemanningsleden van de Lancaster bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Kijkuit neerstortte. 

Het monument is gemaakt van kinderkoppen. Op het monument is een foto afgebeeld en onder de foto staan de namen van de zeven bemanningsleden. 

Zorg voor monument 

In de ochtend kwamen de Canadese en Engelse familieleden van de bemanning aan bij het Canadese Kerkhof in Bergen op Zoom. Daar bezochten ze het graf van hun overleden familielid. Daarna vertrokken zij naar het monument met kinderen van groep 7 van Basisschool de Springplank. Zij hebben het monument geadopteerd. Barry Jacobs wethouder Bergen op Zoom: “Ik heb een mooie foto overhandigd van het monument aan kinderen van basisschool de Springplank. Omdat zij het monument hebben geadopteerd en daarmee zorg dragen voor het monument. Zij geven de vrijheid door als het monument wordt overgedragen aan de volgende groep 7.” 

Herdenking 

Tijdens de herdenking en onthulling zou er een authentieke bommenwerper over vliegen, helaas werd vanwege het regenachtige weer afgeraden te vliegen. Initiatiefnemer Peter van den Eijnden: “Ik ben heel blij met de belangstelling. Er zijn 33 familieleden aanwezig van de overleden bemanningsleden. Het was ook emotioneel. Ook was er een ooggetuige die zijn verhaal vertelde alsof het gisteren was gebeurd. Hij had als kleine jongen van 7 jaar de vliegtuigcrash gezien.”