Roosendaal

Monumentale tegeltjes en steriel wit: Norbertus Gertrudis Mavo gerenoveerd

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Gekleurde skytubes bewegen vrolijk door de wind, terwijl twee bouwvakkers druk bezig zijn om de fietsenstalling bij de gerenoveerde Norbertus Gertrudis Mavo uit te breiden. “Binnenin is het klaar om donderdag te starten met de lessen”, vertelt directrice Kiki Nieuwkerk. Geduldig staat een groep brugklassers voor de entree. Snel worden er nog mondkapjes uit rugzakken gegrist, voordat de leerlingen het vernieuwde gebouw instappen.

Met een plattegrond in hun hand, lopen de scholieren richting hun kluisje. Nadat ze hun oude kluissleutel inleveren voor een pasje, kijken ze wat schichtig om zich heen in het voor hen nieuwe pand. Nieuwkerk: “Ze zijn blij hoe mooi en nieuw het is, maar moeten er uiteraard nog even aan wennen.” De komende vier jaar krijgen ze hier namelijk, met ruim 425 anderen, les.

Van oud naar nieuw

In een aantal klaslokalen staan her en der nog wat lege verhuisdozen. Tijdens de verlengde kerstvakantie is de laatste hand gelegd aan de renovatie. “Lokalen zijn gestuukt en geverfd, klaslokalen hebben een schuifdeur gekregen…,” somt Nieuwkerk op.

Het meest trots is ze op de overgang van oud naar nieuw in het gebouw aan de Vincentiusstraat. “De elementen en sfeer van vroeger komen terug in een moderne school.” Monumentale tegeltjes lopen over in strak en steriel wit. Die combinatie geeft volgens haar warmte aan de school.

Een plattegrond van de gerenoveerde Norbertus Gertrudis Mavo

Dat is ook het doel: een fijne sfeer creëren voor leerlingen. “Je moet je hier goed kunnen thuis voelen,” vindt brugklasser Demi Besters (12). Ze is blij dat de school, die voorheen aan de Bovendonk huisde, is verhuisd. Toch is ze al eens eerder in het nieuwe pand geweest, toen ze met wat klasgenoten een filmpje ging opnemen.

Chillplek

Een aantal leerlingen krijgt ook inspraak, onder andere over de invulling van het schoolplein. Daar moeten voldoende zitplekken en een tafeltennistafel komen, vinden zij. Demi zou de fietsenstalling graag overdekt willen zien. Haar klasgenoot Noor Coumans (12) vindt hem nu nog een beetje rommelig en iets te klein.

Verder hoopt Noor dat het niet al te rumoerig wordt in de school. Toch verwacht ze dat de vernieuwde mavo een gezellige plek wordt, waar ze na schooltijd nog even blijft “om een beetje te chillen.” De grote trap in de centrale hal, volgens Nieuwkerk hét paradepaardje, moet daaraan bijdragen.

Over het algemeen vinden de leerlingen het fijn hoe de school er nu uitziet. Demi kijkt in ieder geval al uit naar de komende vier jaar. “Ik hoop dat ik hier veel kan leren.”