Rijsbergen

Mooiste vliegers van Europa weer te zien op Rijsbergse Vliegerdagen

Rijsbergse Vliegerdagen 2022 (foto: Rijsbergse Vliegerdagen)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De wereldtop van vliegeraars komt deze maand hun mooiste vliegers weer laten zien in Rijsbergen. De organisatie verwacht dat er zeker zo’n 200 verschillende vliegers te zien zijn op de Rijsbergse Vliegerdagen. En dit jaar zijn er ook tien hete luchtballonnen te bewonderen. Het gratis evenement is dit jaar op zaterdag 19 en zondag 20 augustus.

Het lukt de Rijsbergse Vliegerdagen elk jaar weer om een bijzondere mix van amateur- en professionele vliegeraars bij elkaar te krijgen. Het evenement is zo populair, dat sommige vliegeraars er betaalde shows voor laten schieten. “Ze vinden het gezellig en genieten van de Brabantse gemoedelijkheid. Daardoor staat de wereldtop van vliegeraars in Rijsbergen,” vertelt de trotse voorzitter, René Baremans. Ze zijn maar met vier mensen en hebben niet veel geld te besteden. “Maar met een klein budget staan we tóch in de internationale top tien van vliegerevenementen.”

Bij juiste wind kan vliegeraar vier of vijf vliegers tegelijk oplaten

Er zijn in Rijsbergen vliegers te zien in allerlei kleuren, vormen en maten: vliegers met één, twee of vier lijnen. Ook zijn er teams die met meerdere vliegeraars tegelijk werken. Hoe veel vliegers er te zien zijn, ligt aan het weer. “Als het stabiele wind is, durven ze de vliegers wel vast te zetten aan een anker. En dan kunnen ze makkelijk vier of vijf vliegers tegelijk in de lucht zetten,” legt secretaris Petra Baremans uit. “Bij onstabiele wind moeten ze ‘m zelf vasthouden. En dan kun je er maar één tegelijk doen.”

Rijsbergse Vliegerdagen 2022 (foto: Rijsbergse Vliegerdagen)

Om te kunnen vliegeren moet er natuurlijk wel wind zijn. Maar zelfs als de wind het laat afweten, kan het publiek genieten van de vliegers. Want de vliegeraars kunnen de grote vormen volzetten met warme lucht. Om te vliegeren zetten ze de kleppen van zo’n vormvlieger open, zodat de wind er door kan. Maar als ze de kleppen dichtdoen en de vlieger vullen met warme lucht, kunnen ze ‘m toch in volle glorie laten zien.

Voor het eerst tien hete luchtballonnen

“Ze willen zo graag laten zien wat ze hebben gemaakt. Want het gros bouwt ze zelf,” vertelt René. “En dan is de uitdaging: wie kan er iets bouwen wat nog nooit is gebouwd? En ze moeten natuurlijk wel vliegen, anders zijn het geen vliegers,” grinnikt hij. “Dat is spannend. Dan ga je zo’n veld op, na een winter lang ontwerpen en lappen aan elkaar naaien, en dan vliegt ie niet. Dan helpen ze elkaar altijd, er staan meteen zes, zeven man om je heen. En ‘s avonds vliegt ie. Altijd.”

Nieuw dit jaar is de komst van tien hete luchtballonnen op zaterdagavond, de lichtjesavond. Vorig jaar was er een voorproefje met twee hete luchtballonnen. En dat is goed bevallen, legt René uit. “Een kennis van ons vond het jammer dat er geen ballonfiësta meer was in Breda. Waarom dan niet eens bij ons proberen?”

Lichtjes die dansen op muziek

De hete luchtballonnen komen rond 17.15 uur het veld op en zijn dan al vóór 19.00 uur opgestegen. “Want ze moeten voor zonsondergang landen,” aldus René. De teams brengen de ballonnen dan weer terug naar Rijsbergen. “Ze stellen de hete luchtbalonnen dan in een rij op het veld. Ze worden verlicht en de lichtjes reageren op de maat van de muziek. En dat hebben we bij ons nog nooit eerder gezien!”

Tijdens de lichtjesavond zijn natuurlijk niet alleen de hete luchtballonnen uitgelicht, maar ook de vliegers hangen vol lichtjes. Het is steeds één van de favoriete momenten van René. Want er zijn nog maar weinig grote vliegerfestivals. “Ik stond te kijken en besefte: zo veel licht en zo veel mooie vliegers had ik nooit eerder bij elkaar gezien. En ik dacht: ‘we doen blijkbaar toch iets goed hier in Rijsbergen’.”

Het verhaal gaat verder onder de foto.

Rijsbergse Vliegerdagen 2022 lichtjesavond (foto: Rijsbergse Vliegerdagen)

Honderden kinderen willen snoep of knuffel opvangen

Natuurlijk zijn er ook dit jaar weer de vertrouwde activiteiten voor kinderen: de snoep- en knuffeldropping. Bij de snoepdropping gaan zakjes vol snoep omhoog de vlieger in. En als ze bovenaan zijn, klappen de zakjes open. “Honderden kinderen staan er altijd klaar voor de snoepdropping. We delen ze op in leeftijdgroepen. Want ze duiken op elk snoepje alsof ze nooit iets te eten krijgen,” lacht René. De snoepjes dwarrelen rustig naar beneden. Want René en Petra hebben voor elk snoepje een papieren helikoptertje gevouwen, vertellen ze lachend. “De voorbereidingen voor volgend jaar beginnen altijd al een dag na het evenement.”

Ook de knuffeldropping is populair. De kinderen brengen hun eigen knuffel mee en die krijgt een parachute aan. De knuffel gaat met een vlieger naar boven waar ie losgekoppeld wordt. “Dan vangen ze ‘m beneden zelf weer op. En natuurlijk krijgt de knuffel dan een echte vlieger-springdiploma mee naar huis,” gaat René verder. Zowel op de zaterdag- als op de zondagmiddag staan er zo’n 200 tot 250 kinderen in de rij voor de knuffeldropping. “Eén iemand doet dat. Urenlang. En die vindt dat fantastisch om te doen, heeft er zo’n plezier in!”

Complete programma op website Rijsbergse Vliegerdagen

Er is nog veel meer te doen op die 19e en 20e augustus. Op de website van de organisatie staat het complete programma van de Rijsbergse Vliegerdagen. Het evenement begint op zaterdag om 10.00 uur. De lichtjesavond is vanaf 20.00 uur. En op zondag kun je terecht van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Rijsbergse Vliegerdagen 2022 (foto: Rijsbergse Vliegerdagen)
Lees ook: Lichtstoet eind april door Hoogerheide/Woensdrecht, maar nog veel geld nodig