Roosendaal

Moreno (22) deed mee aan de Harde Leerschool: ‘Ik kan weer vooruit kijken’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Rugby als middel voor gedragsverandering. Tien (jonge)mannen gingen de uitdaging aan, en namen deel aan de Harde Leerschool. Ook de 22-jarige Moreno Smit uit Roosendaal, die door zijn moeilijke jeugd moeite had om zijn draai in de maatschappij te vinden. “Ik ben mezelf hier ontzettend tegengekomen, maar ik had het voor geen goud willen missen.”

Op hele jonge leeftijd verloor Moreno zijn moeder, waardoor hij al bijna zijn hele leven bij zijn opa en oma woont. Het overlijden van zijn moeder deed hem zoveel pijn, dat hij het jaren lang mentaal erg zwaar had. “Na lange tijd begon ik eindelijk uit mijn dal te komen, en toen overleed begin dit jaar mijn oma.”

Die klap kwam hard aan bij Moreno. “Ik raakte helemaal met mezelf in de knoop, leefde echt van dag tot dag. Nadenken over wat ik morgen of volgende week wilde doen, lukte me niet meer.” En zo kwam hij terecht bij de Harde Leerschool. “Tien weken lang ben ik zowel mentaal als fysiek uitgedaagd en ben ik mezelf zo vaak tegengekomen. Soms wilde ik bijna opgeven, maar wat ben ik trots dat ik dat niet heb gedaan.”

No-nonsense

Die no-nonsense aanpak is wat de deelnemers nodig hebben, meent manager Dirk Danen. “Sommige deelnemers gebruiken dagelijks drugs of alcohol en hebben geen structuur. Door ze mentaal én fysiek uit te dagen, leren ze kennis te maken met een hele andere levensstijl.” Daar voegt trainer Patrick van Wageningen graag nog iets aan toe. “Het hele leven is eigenlijk een harde leerschool. We leren ze hier alleen maar om te gaan met tegenslagen die ze in het dagelijks leven ook kunnen krijgen.”

Voor Moreno is zijn traject bij de harde leerschool voorbij, maar afgesloten heeft hij het nog niet. “Ik hoop dat ik bij de nieuwe ronde mijn steentje bij kan dragen als vrijwilliger of om mijn ervaringen te delen met de nieuwe deelnemers”, vertelt hij. “Ik ga nu eerst een weekje bijkomen en me voorbereiden op mijn toekomst. Daar heb ik, voor het eerst in hele lange tijd, eindelijk weer zin in.”

Nieuwe ronde

In mei start er een nieuwe ronde van de Harde Leerschool in Roosendaal. Werkplein Hart van West-Brabant faciliteert hiervoor de aanmeldingen. “Mensen die al bij ons bekend zijn, kunnen wij doorverwijzen naar de Harde Leerschool”, legt directeur Marko Does uit. “Maar geïnteresseerden kunnen zich ook bij ons aanmelden, graag zelfs.”

Does is zelf groot voorstander van het project. “We willen de kwaliteiten en talenten van mensen zoveel mogelijk naar voren laten komen, ik denk dat dat bij zoiets als de leerschool erg goed lukt. De helft van de deelnemers heeft nu zelfs al een baan, een paar gaan een opleiding volgen. Zoiets kunnen wij alleen maar toejuichen.”