Nispen

Motorhuis bij Nispense molen gered van de sloop

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Goed nieuws voor molenliefhebbers. Het motorhuis van de Nispense molen mag namelijk blijven. In eerste instantie was het de bedoeling dat het bijgebouw samen met de omliggende gebouwen gesloopt zou worden. Dit is door de inzet van verschillende molenverenigingen voorkomen. Het motorhuis zal worden gerenoveerd en omgebouwd tot bezoekerscentrum.

De molen zelf heeft een lange historie achter de rug sinds zijn bouwjaar in 1850. Ook de naastgelegen stallingen en het motorhuis staan er al decennia lang. “Het is één van de weinige plaatsen waar er nog zo’n authentiek molenerf om de molen heen staat als hier”, vertelt John Verpaalen, voorzitter Stichting Levende Molens. “Daarnaast was het motorhuis bijzonder omdat er een houtzagerij in gevestigd zat.”

Bezoekerscentrum

Het is de bedoeling dat het motorhuis later een zinvolle herbestemming krijgt. “Het is in veel opzichten een bijzondere molen dus we willen er een bezoekerscentrum van maken met onder andere exposities”, vertelt Verpaalen. “We gaan het leuk gaan inrichten met foto’s en schaalmodellen van molens. Hierdoor heeft het ook voor schoolklassen een meerwaarde.”

We kregen het bericht dat het allemaal gesloopt zou worden

Het was niet zo vanzelfsprekend dat het motorhuis kon blijven staan. “We kregen het bericht dat het allemaal gesloopt zou worden na de aankoop van een projectontwikkelaar. Toen zijn we in actie gekomen en uiteindelijk zijn wij erin geslaagd om het motorhuis te behouden”, legt Verpaalen uit. Hij vindt het wel jammer de overige gebouwen niet behouden worden. Het vormt volgens hem een uniek ensemble in West-Brabant. “Maar de staat ervan is zo slecht. Het was geen optie om alles te behouden.”

Veel geld

Er wordt door de gemeente behoorlijk wat geld gestoken in de renovatie van het motorhuis, ruim 280 duizend euro. “Daar moet ik ze wel echt een pluim voor geven”, geeft de voorzitter toe. Er moet dan ook nog een hoop gebeuren aan het gebouw. “Ik ben geen bouwkundige maar ik kan wel met het blote oog zien dat de staat van het gebouw niet goed is”, vertelt molenaar Jos Nieuwlaat.

De verschillende molenverenigingen gaan nog met de gemeente in gesprek over de renovatie en het toekomstige beheer van het motorhuis. Het is nog niet zeker vanaf wanneer het bezoekerscentrum beschikbaar zal zijn. Toch durft voorzitter Verpaalen een gokje te wagen. “Ik hoop dat het bezoekerscentrum over twee jaar klaar is. We gaan er samen sowieso een prachtig project van maken”, vertelt hij.