Bergen op Zoom

Motto Bergse Vastenavend 2023: ‘Wie de leut et, et de toekomst’

Han Verbeem Han Verbeem

De Vastenavend in ‘t Krabbegat gaat ‘n leutige toekomst tegemoet. Daarbij past het motto van 2023 als gegoten: Wie de leut et, et de toekomst. Zaterdag maakte de Gróótste Boer het bekend tijdens de Konvokasie van de leden van de Stichting Vastenavend.

Al in de loop van de middag bleek het Bleekveldje afgezet met een geelgestreept lint, met een rokend voertuig naast het beeld van het Geitje. Het had alles weg van een ruimtevoertuig, samengesteld uit spaanplaat en goudkleurige folie. Gaandeweg kwamen meer en meer omstanders nieuwsgierig naderbij.

Luik

Tegen drie uur ging het luik open en kwam de Gróótste Boer tevoorschijn. De Boeren waren inmiddels al verzameld in groepen met Neusa-medewerkers, laboranten en futuristische verschijningen. Al zingend, op de muziek van bekende sciencefiction tv-series, ging de ploeg naar de Ahoy Bar, 111 meter verderop.

Toekomst

Daar sprak de Grootste Boer de leden van de Stichting Vastenavend toe: “In de toekomst kenne kijke, dá zouw wa zijn! Zouwe d’r witte kaaizakke aan de Zeekant legge omdatte zeespiegel van ’t Scheld veul òòger is en zouwe d’r ééle A-wages gewòòn geprint kenne worre? Zouwe me gewichtlòòs kenne gaan dweile op buitenaardse toekomstmeziek … Wie wit!”

Mak leut!

Allééneg de leut zouw ’t zellefde blijve. Die verander nie! Die zit vus te diep in onze ziel ierzo in ’t Krabbegat, da zaleg plekske buite de tijd. Wie wit wa’t worre zal? Ginniemand! Mar één ding sta d’in de sterre geschreve: Mak leut!”