Bergen op Zoom

MS-patiënt Hugo krijgt nu stamceltherapie in Mexico nadat Rusland visum weigerde

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Eindelijk positief nieuws voor multiple sclerose-patiënt Hugo Wolff (53) uit Bergen op Zoom. Woensdag kreeg hij het verlossende bericht dat hij nog deze maand in een kliniek in Mexico zijn levensreddende stamceltherapie kan ondergaan. “Het gaat gewoon keihard door! Vanavond gaan we de vliegtickets boeken”, zegt Hugo opgelucht.

Door: Robert te Veele

Gespannen zat Hugo woensdagavond achter de laptop in zijn woonkamer. Een medewerkster van een vooraanstaande kliniek, zo’n 150 kilometer rijden van Mexico City, kon hem via een skype-verbinding groenlicht geven voor de behandeling. Hugo: “De vrouw was heel kort en krachtig. We gaan ervoor, liet ze al snel weten.”

“Als een wervelwind kwam ik er doorheen”

De somberheid en onzekerheid die in september bij Hugo overheersten, maakten plaats voor blijdschap. De Bergenaar zou eigenlijk een stamceltherapie krijgen in Moskou, maar vanwege het coronavirus werd dit uitgesteld. Bij een tweede poging weigerde Rusland hem een visum vanwege de verslechterde relatie met Nederland.

Samen met de stichting ‘Tot Hier en Niet Verder!’, die via een crowdfundactie tienduizenden euro’s inzamelde voor de behandeling ban Hugo, zocht hij contact met de Mexicaanse zorginstelling in het stadje Puebla. “Ik had er nog nooit van gehoord. Maar als een wervelwind kwam ik er binnen een week doorheen.”

Op 26 oktober is het zover. Dan start Hugo met behandeling die zijn ziekte een halt moet toeroepen. Hij reist samen met zijn echtgenote Maria af naar de Mexicaanse kliniek. Daar worden gezonde stamcellen uit het beenmerg van de MS-patiënt gehaald. En vervolgens na chemotherapie weer terug geplaats. Een behandeling die maar liefst vier weken duurt.

Geen tijd te verliezen

Hoewel het om een loodzware behandeling gaat, ziet Hugo er niet tegenop. “Mijn grootste zorgen zijn de kinderen. Die kunnen jammer genoeg niet met hun papa en mama mee. Gelukkig zijn er veel mensen die willen helpen als wij weg zijn.”

Hugo bereidt zich de komende weken voor op de reis naar Mexico. Er is geen tijd te verliezen. “Mijn lichaam voelt stram. Ik moet nu gaan, ik moet nu echt gaan.”

Lees ook: MS-patiënt Hugo (53) mag Rusland niet in voor stamceltherapie