Roosendaal

Muziek bij de Buren brengt talent de Roosendaalse huiskamer in

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Een singer-songwriter met gitaar in de hoek tussen de grote kamerplant en de driezitsbank. Of een pianist achter de piano waar normaal de eigen kinderen op oefenen. Zondag waren er in Roosendaal maar liefst 17 huiskamers omgetoverd tot mini-concertzaal voor Muziek bij de Buren.

Muziek bij de Buren is een landelijk huiskamerfestival, waar dit jaar 7 plaatsen aan meededen. Het was de eerste keer dat ook Roosendaal meedeed. Mensen stellen hun huiskamers ter beschikking, zodat buren en stadsgenoten kunnen genieten van muzikaal talent uit de regio. Een mooie combinatie van genieten van muziek en elkaar ontmoeten.

Publiek loopt route langs huiskamers

Bezoekers van Muziek bij de Buren krijgen een folder mee met een route langs de huiskamers. In elke huiskamer zijn 3 optredens van 30 minuten. Zondagmiddag om 12 uur was de opening. In een huiskamer aan de Dr. Lemmensstraat in Roosendaal konden bezoekers genieten van de zang en het gitaarspel van Emily van Elleswijk. Daarna was het de beurt aan de muzikanten van Klein Podium.

“Ik kan het aanraden!”

Het startsein van Muziek bij de Buren was in de huiskamer van Guus Heselmans en Anita Jille. “We hebben hier in de buurt ook altijd een ander intitiatief, waarbij 1 buurman altijd mensen uit de buurt uitnodigt. En wij vonden het nu leuk om zelf mensen uit de buurt uit te nodigen,” legt Jille uit.

Heselmans vult haar aan. “Ik vind het een geweldig concept. Ik hoop dat dit volgend jaar en de jaren daarop ook plaats kan vinden. En dat er nog meer mensen uit Roosendaal meedoen en ook nog meer huiskamers zich beschikbaar stellen. Want ik kan het aanraden!”

Even wennen voor de artiesten

Voor de artiesten is het soms wel even wennen om in een gewone huiskamer op te treden. “In het begin heel spannend, maar daarna ging het eigenlijk wel heel goed,” vertelt singer-songwriter Van Elleswijk. “Het was eigenlijk wel heel relaxed. Uiteindelijk had ik toch wel het idee ‘oké, ik sta gewoon voor een aantal mensen te zingen. En het was een heel fijne sfeer.”

Ook zorginstellingen doen mee

De huiskamers zijn niet alleen maar gewone huiskamers in gewone huizen. Muziek bij de Buren gaat ook naar zorginstellingen en het revalidatiecentrum. “We willen ook heel graag de mensen betrekken die niet in staat zijn om op de fiets te springen en naar een huiskamer te gaan. Dus heel gevarieerde huiskamers,” legt Rosalie Verhaaf uit, de projectleider van Muziek Bij de Buren Roosendaal.

De andere artiesten die hebben opgetreden tijdens Muziek bij de Buren waren dus te vinden in andere huiskamers van Roosendaal. Dat waren onder andere Lad’Sing, The Vision of Johanna, Hvalross, Azaré en Toine Vermunt. Als je volgend jaar ook mee wilt doen aan Muziek bij de Buren, als artiest, om je huiskamer open te stellen of om te genieten van alle optredens, kijk dan op de website voor meer informatie.