Bergen op Zoom

Muziek helpt bij herstel IC-patiënten Bravis-ziekenhuis

Gitarist Sytse Bakker en violiste Maria Eldering dragen met hun muziek bij aan het herstel van IC-patiënten | Foto: Bravis

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Met een akoestische versie van Streets of London van Ralph McTell lopen gitarist Sytse Bakker en violiste Maria Eldering een kamer op de intensive care van het Bravis-ziekenhuis in Bergen op Zoom binnen. “We zien dat de patiënt rustiger wordt”, aldus de muzikanten van stichting MuzIC.

Het Bravis is sinds donderdag het veertiende ziekenhuis waar eens in de twee weken optredens worden gehouden op de IC-afdeling. Met hun klanken dragen Bakker en Eldering bij aan het herstel van IC-patiënten. Zo willen ze de impact van een IC-opname verminderen.

Minder narcosemiddelen en medicatie

Onderzoek wijst namelijk uit dat muzikale interacties aan het bed van een IC-patiënt een positieve werking hebben, aldus MuzIC. Dankzij de optredens zijn er minder narcosemiddelen en pijn- en angstmedicijnen nodig. Ook vermindert het de, vaak traumatische, impact van een IC-opname.

Dalende hartslag

Bij IC-patiënten die wakker zijn vormt de afleiding een laagdrempelige manier om in gesprek te gaan met elkaar. “Wij hebben geen witte jassen aan.”

De desbetreffende patiënt die een optreden verzorgd krijgt wordt overigens beademd, maar de muziek lijkt effect te hebben. “We zien dan dat de patiënt rustiger wordt, doordat bijvoorbeeld de hartslag daalt”, aldus de gitarist. “Muziek helpt dus echt bij het herstel.”