Roosendaal

Muziek vanuit de kofferbak: Roosendaal geniet van Coverbak-sessies

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In Roosendaal zijn mensen deze kerst verrast met een privéconcert voor de deur. Zangeres Julia Schutten en gitarist Dominggus Pfaff deden hun optredens naast de kofferbak van hun auto. Ze noemen het daarom de Coverbak-sessies. Het was een idee van restaurant Fratino in Roosendaal. Je kon dan ook kiezen of je alleen muziek wilde, of ook een hapje eten.

Door: Marvin Sluijter en Bianca van Vugt

Blij verraste gezichten kijken afwachtend naar de twee muzikanten die plotseling bij hun aanbelden. Ze staan op de stoep of in de voortuin en zien de kofferbak van de auto opengaan. Sfeervol licht in allerlei kleuren gaat aan, mysterieuze mist rolt uit de kofferbak en het enthousiaste gitaarspel van Dominggus Pfaff ondersteunt de heldere stem van Julia Schutten. Fijne Kerst: je bent getrakteerd op een Coverbak-sessie!

“Wij zijn dan het cadeautje!”

De Coverbak-sessies, muziek uit de kofferbak van je auto, is een idee van restaurant Fratino in Roosendaal. Eigenaar Maurice Maas zocht een originele manier om eten te kunnen rondbrengen in coronatijd. En de artiesten Schutten en Pfaff zochten een originele manier om toch nog op te kunnen treden. Bij de Coverbak-sessie kun je dat combineren: je bestelt een optreden en als je wilt, bestel je daar ook wat lekkers te eten bij. En omdat alles buiten gebeurt, is het coronaproof.

De vele verraste gezichten verraden dat de Coverbak-sessies deze kerst vooral als cadeau besteld worden voor iemand anders. “Er zijn mensen die bijvoorbeeld een cadeau willen geven aan hun tante, of aan hun nicht, of aan een broer, of aan hun zus,” vertelt Schutten vrolijk. “En dan komen wij langs en wij zijn dan het cadeautje! En we hebben een nummer voor hun voorbereid.” Even later klinkt het ingetogen door de luidspreker: “Wise man say only fools march in. But I can’t help falling in love with you.”

Creatief denken in coronatijd

In de grote auto, of zoals Schutten zegt ‘de pooierbak’, zit hun muziekinstallatie, de rookmachine en sfeerverlichting. Ze hebben alleen een stopcontact nodig. “We komen aanrijden met de auto en als het een verrassing is, dan bellen we gewoon aan,” legt Pfaff uit. “Dan zie je die mensen ook reageren van ‘Hallo?’. Dan zeggen we ‘Hoi, mogen we misschien een stopcontact gebruiken?’, lacht hij. “En dan zeggen we nou, het is ‘n verrassing van die en die. En dan gaan we het verzoekje dat is aangevraagd, of een eigen keuze, gewoon spelen.”

De heldere stem en de gitaar klinken opnieuw door een Roosendaalse straat. “And I will go to the furthest place on earth I know.” De muzikanten genieten zichtbaar van de straatoptredens. “We staan nu bijna negen maanden stil als muzikanten. En op een gegeven moment moet je gewoon creatief denken,” aldus Pfaff. Schutten vult hem aan. “De horeca natuurlijk ook, die staat ook al heel lang stil. En wij dachten we gaan iets creatiefs doen.”

“Een lach op iemands gezicht krijgen”

Ze doen de optredens dan ook niet alleen voor zichzelf. “Ook onder andere om andere horecagelegenheden en muzikanten, maar ook gewoon alle mensen, een beetje een hart onder de riem steken. Zo proberen we toch een beetje een lach op iemands gezicht te krijgen. Aan het eind van de dag,” glimlacht Schutten. En ze opnieuw zet ze in: “Don’t worry, be happy.”

Het is nog niet zeker of er nog nieuwe Coverbak-sessies komen, maar de kans is vrij groot. Als je interesse hebt om een optreden van Schutten en Pfaff te boeken, misschien ook een hapje eten er bij te bestellen, houdt dan Fratino’s nieuws in de gaten. Op hun website en Facebookpagina laten ze het weten als er weer Coverbak-sessies zijn.