Roosendaal

Muziekcentrum Van Gorp in Roosendaal sluit na 42 jaar: ‘Het is een aderlating’

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Na 42 jaar klinkt eind juli het slotakkoord voor Muziekcentrum Van Gorp in Roosendaal. Van heinde en verre komen muzikanten al jaren naar deze plek om de ventieldoppen van hun trompet schoon te laten maken, een drumstel uit te testen of hun basgitaar te stemmen. Het nieuws van de sluiting kwam dan ook als donderslag bij heldere hemel: “Het is een aderlating voor muzikanten”.

“Ik begon ooit met een lege, leren schooltas met daarin los gereedschap”, vertelt Kees van Gorp, de oprichter van het muziekcentrum. “In al die jaren hebben we het uitgebouwd tot een bedrijf met landelijke en ook internationale bekendheid.”

Kees runt de winkel samen met zijn vrouw Leonie. “Klanten komen hier graag, ze hebben het er voor over om ver te rijden,” vertelt zij. “Onze klanten zitten over de hele wereld. Van België, Duitsland en Frankrijk tot Australië en New York,” somt Kees op.

De kerels die hier werken, waren eigenlijk vrienden aan het worden.

In de gitaarhoek zit Jan Schuurmans, op een kruk naast een Chesterfieldbank, te pingelen terwijl hij zachtjes meezingt. Het nieuws van de sluiting kwam bij hem hard binnen. “De kerels die hier werken, waren eigenlijk vrienden aan het worden,” vertelt de Roosendaler aan Omroep Brabant. “Dit afscheid komt abrupt. Het is echt een enorme aderlating voor alle muzikanten hier in de omgeving.”

Janneke Maas bewondert de muur met ukelele’s. “Ik heb zelf zo’n knalroze. Ooit ergens gekocht voor dertig euro. Het wordt tijd voor een upgrade!” Ze geniet van het rondsnuffelen in de enorme winkel. “Het is wel heel jammer dat ze stoppen. Het is altijd heel makkelijk om je instrument even hierheen te brengen wanneer er iets aan kapot is.”

Als stel een winkel runnen was niet altijd even makkelijk voor Kees en Leonie. Toch zijn de twee er altijd samen uitgekomen. “Wij zijn een team. Ik ben de ondernemer en Leonie is de organisator,” stelt Kees. “We versterken elkaar,” vult zijn vrouw aan.

“Maar we hebben dit niet alleen gedaan. Ons personeel heeft al die jaren meegebouwd aan het bedrijf,” aldus Kees. “Neem Richard, die werkt al 32 jaar bij ons. En Mark al 27 jaar.”

Het is een sensatie hier, echt een snoepwinkeltje.

Samen met haar zoon staat Colinda Jacobs de sousafoons te bewonderen. De Steenbergse komt al jaren in de winkel. “Sinds mijn kinderen instrumenten bespelen. Ze verkopen hier echt alles wat met muziek te maken heeft. Het is echt een sensatie om hier te komen. Echt een snoepwinkeltje.”

“Het is een winkel, en die kun je niet half draaien. Het is alles of niet. Tot nu toe hebben we altijd alles gegeven,” zegt Leonie zachtjes, waarna ze Kees met betraande ogen aankijkt. “Het zijn heftige weken voor ons,” vertelt Kees. “Slapeloze nachten soms. Hoe gaan we het allemaal doen, hoe gaan we het regelen?” Toch kijken de twee heel erg uit naar meer vrijheid. “We gaan wandelen, fietsen en reizen.”