Roosendaal

Muzikaal Roosendaal: ‘Je vergeet de dagelijkse zorgen door muziek’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Muziek en Roosendaal zijn altijd nauw met elkaar verbonden geweest. Daarom organiseert heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale een tentoonstelling met als thema Muzikaal Roosendaal. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Met een kleine twee weken tot de opening van de tentoonstelling in Cultuurhuis Bovendonk zijn de meeste vitrines al keurig ingericht door de leden van de heemkundekring. Twee muzikale bedrijven moeten nog een eervol plekje krijgen, zegt Fons Heijmans. “De Firma Tierolff krijgt twee vitrines. De muziekwinkel uit Roosendaal groeide uit tot één van de belangrijkste uitgevers van bladmuziek voor harmonie, fanfare, drumband en blaasorkest”, zegt Heijmans.

Muziekcentrum Van Gorp

Ook muziekcentrum Van Gorp krijgt twee vitrines. Deze zaak vestigde zich in 1988 in Roosendaal. Recent maakten eigenaren Kees en Leonie bekend dat ze gaan stoppen met de zaak. Een gemis voor muziekminnend Roosendaal, maar ook een geluk voor de expositie. “We zijn een aantal keer langs mogen komen om spullen op te halen die in de tentoonstelling te zien zijn.”

Trommelaeren van Roesendaele

Er is aandacht voor nog veel meer bedrijven die in de muziekbranche actief zijn of waren, zoals: De Koninklijke pianofabriek van Lieshout & zonen, Timmermans, Phonica, J. van Dreisum en Orgel- en Muziekcenter. Een vitrine met daarin een grote trommel vestigt de aandacht op de Trommelaeren van Roesendaele die in 1962 wereldkampioen zijn geworden. Leuk detail: “Je ziet op de Nieuwe Markt in Roosendaal bovenop de flats de afbeeldingen staan van de Trommelaeren.”

In de gangen van het Cultuurhuis zijn vrijwilligers bezig met het klaarzetten van grote panelen waar foto’s op worden geplakt. “Er komen ook onderschriften bij waarin je leest welke band het is. De namen zetten we er niet bij, want is het is juist leuk om te kijken wie wie is.”

Muziek is ontspanning

De tentoonstelling is volgens Heijmans leuk voor jong en oud. “Muziek is een vorm van ontspanning. Dat was in het verleden zo en nu nog steeds. Als je met muziek bezig bent dan vergeet je de dagelijkse zorgen”, zegt hij over het thema met vijf subthema’s: fabrieken en huurbedrijven, instrumentenwinkels, Harmonieën en drumbands, carnavalsbands en de historie van het Roosendaolsch Lieke.

Muzikaal Roosendaal

In oktober opent deel twee van de tentoonstelling over Muzikaal Roosendaal. “Op het moment dat deze tentoonstelling open is, beginnen wij met de voorbereiding voor de de volgende stap. Het lijkt nog ver weg maar zo’n tentoonstelling vergt veel onderzoek.” Het eerste deel van Muzikaal Roosendaal is (14 februari t/m 15 april) te bezoeken op dinsdag van half twee tot vier en elke zaterdag van tien tot twaalf.

Lees ook: De Sterke Verhalen van het Tongerlohuys nemen je mee naar de Roosendaalse Molenstraat van 1958