Bergen op Zoom

Muzikale uitwisseling: Spanjaarden dompelen zich onder in Nederlandse cultuur

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Vijftien leerlingen en drie docenten uit de Zuid-Spaanse plaats Roquetas de Mar zijn deze week te gast bij RSG ‘t Rijks in Bergen op Zoom. De Spanjaarden worden een week lang ondergedompeld in de Nederlandse en Bergse cultuur én muziek.

Alle leerlingen zijn op de één of andere manier gepassioneerd voor muziek, zegt Huub Elst, die samen met zijn collega Daniëlle Stienen vorm geeft aan de vooropleiding muziek van RSG ‘t Rijks. Er staan dagelijks muzikale workshops en repetities op het weekprogramma. Vrijdagmiddag om drie uur treden de Nederlandse en Spaanse studenten tezamen op in een publiek toegankelijk concert.

Stadswandeling

De Spanjaarden zijn zondag aangekomen, zegt Daniëlle Stienen. “We hebben ze ondergebracht bij gastgezinnen. De docenten slapen in een hotel”, legt ze uit. Maandag deden de studenten onder meer een stadswandeling door de binnenstad van Bergen op Zoom. “Het is hier erg mooi. We hebben veel typisch Nederlandse gebouwen gezien met mooie decoratie”, zegt Mar López García (14) in het Engels. Ze hoopt een beetje gitaar te leren spelen en de Nederlandse cultuur te ervaren.

Ervaring

Haar studiegenoot Jose Moreno Cano is erg onder de indruk van de grote school in Bergen op Zoom. “Alles is hier zo groot en compleet. We hebben in Spanje bijvoorbeeld geen podium op school”, zegt de 14-jarige. Zijn doel is om uit zijn comfortzone te stappen en ervaringen op te doen.

Ervaringen zal hij zeker opdoen. Dinsdagochtend is er een zangworkshop en ‘s middags gaan de scholieren pannenkoeken maken. Donderdag maken ze nog een citytrip naar Antwerpen en vrijdag is het afsluitende concert.

Derdejaarsleerling Marc van Vugt zit tijdens de zangworkshop achter het drumstel, in plaats van in de schoolbanken. “Je mist wel een beetje school, maar dat kan je gewoon inhalen in de avond. Het is ook wel leuk dat ze bij je blijven slapen, want dan leren ze ook nog wat van je cultuur en wat je eet enzo”, zegt de scholier die een muzikale carrière ambieert.

Spaanse keuken

Zaterdag vertrekt de Spaanse delegatie weer. In februari komen er nog een aantal Spaanse docenten naar ‘t Rijks en in april gaat er een groep leerlingen en docenten van ‘t Rijks naar Spanje. Mar López García wil haar leeftijdsgenoten dan in ieder geval laten genieten van de Spaanse keuken en het strand, laat ze desgevraagd weten.