Bergen op Zoom

Myrte heeft een uit de hand gelopen hobby: pop-upwinkel Vintage Vastenavend

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een prinsensteek uit 1975, een fanfarehoed uit Amerika of een wolvenmasker uit Limburg. Het is een greep uit de vastenavendspullen die bij Myrte van Gurp in haar winkel Vintage Vastenavend liggen. Het hele jaar door speurt ze rommelmarkten, kringloopwinkels en marktplaats af op unieke vastenavendkleding en -accessoires. “Ieder item heeft een verhaal, dat maakt het voor mij zo leuk.”

De verkoop van de vintage spullen is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. “Vroeger lag onze zolder al helemaal vol met vastenavendspullen”, begint Myrte. “Toen kregen wij al regelmatig de vraag van mensen of ze iets konden lenen.” Op een gegeven moment werd de verzameling op zolder zó groot, dat Myrte en haar vriend besloten een deel te verkopen. “Meer voor de lol eigenlijk, maar het werd zo druk dat er een hele rij voor de deur stond!”

De grote winkel staat vol met kledingrekken, etalages en bakken met accessoires.

En dus ontstond zo Vintage Vastenavend, een pop-upwinkel in het voormalige Koster Muziek-pand. “Het stond hier voorheen helemaal vol met grote vleugels en andere muziekinstrumenten.” En nu staat het helemaal vol met vastenavendspullen. Het is voor de vijfde keer dat de winkel geopend is in het centrum van Bergen op Zoom.

Ieder item heeft een verhaal, vertelt Myrte. “Er ligt bijvoorbeeld een oude prinsensteek, van een Limburgse prins uit 1975. Toen ik die op ging halen, kreeg ik allerlei foto’s van de oud-prins met zijn steek op te zien. Dat vind ik zo mooi.” Een ander voorbeeld zijn een aantal fanfarehoeden. Ze zien er gloednieuw uit. “Terwijl ze dat niet zijn hoor. Ze komen helemaal vanuit Amerika.”

Tientallen schappen liggen vol met theemutsen, hoeden en lampenkappen.

De winkel is voor iedereen. “Er komen hier natuurlijk veel vastenavendvierders, maar ook mensen die van vintage houden, of carnavalsvierders uit andere steden en dorpen”, vervolgt Myrthe. “Er is hier zelfs een oudere vrouw geweest, die geen Vastenavend meer viert, maar toch naar de winkel kwam om de sfeer te ervaren. Dat vind ik zó leuk.”

Vrijdag is de winkel geopend. Tot aan Vastenavend is Vintage Vastenavend iedere donderdag en vrijdag van 13 tot 17 uur geopend, en op zaterdag van 10 tot 17 uur. Na 24 februari verdwijnt de winkel weer uit de Fortuinstraat. “Dan kunnen we weer een heel jaar gaan speuren naar nieuwe items in zowel binnen- als buitenland!”