Roosendaal

Mytylschool Roosendaal al 60 jaar een sprookje voor kinderen met een beperking

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De Blauwe Vogel fladdert al zestig jaar door de Mytylschool in Roosendaal. Het filosofische sprookje staat symbool voor verbeelding, je eigen plek zoeken in de wereld en iets moois doen voor een ander. Vanwege het jubileum staan de kinderen met een chronische ziekte en verstandelijke en lichamelijke handicap extra stil bij het verhaal. “De Blauwe Vogel vliegt als rode draad door alle feestelijke activiteiten.”

Zestig jaar geleden begon de Ignatiusschool aan de Laan van Brabant, met twintig leerlingen. Tegenwoordig gaan er ruim 140 gehandicapte kinderen naar de Mytylschool aan de Gezellelaan. Daar staat het verhaal van Mytyl en Tyltyl centraal. “Het is nog steeds de kern van onze school,” aldus schoolleider Marianne van Dorst-Meeuwis.

Vinden van geluk

Ook in dit lesmateriaal komt de Blauwe Vogel en het vinden van geluk terug. “De weg daar naartoe kan een wonderlijke reis zijn,” aldus de schoolleider. Zeker voor kinderen met een handicap. “Deze kinderen hebben hulp nodig, maar helpen elkaar ook. Iedereen die hier werkt is betrokken bij de leerlingen en helpt hen graag verder in hun ontwikkeling.” En dat al zestig jaar.

Om dit jubileum te vieren, hield de school een gezinsdag en werd er een vossenjacht in het park georganiseerd. Zaterdag staat er een reünie op de agenda. Tijdens de sprookjesachtige feestweek, in de laatste week van juni, viert de school haar lang en gelukkige bestaan in de Efteling.