Roosendaal

‘n Mooie mèèns is eengegaon: oud-prins Van Osta treurt om overlijden oud-sjampetter Piet Baselier

Sjampetter Piet Baselier, prins Ruud van Osta en nar Alex Rous. © STOEP Roosendaal

Maarten Elst Maarten Elst

Piet Baselier, sjampetter van Tullepetaonestad in de jaren ’90, is overleden. Hij stierf op 25 mei aan de gevolgen van de longziekt COPD. Baselier was in de Roosendaalse carnavalwereld ook bekend als uitbater van de zalencentrum Black Horse in Roosendaal, waar de Rijks Ambtenaren Carnaval (RAC)-boeren zich huisvesten. Hij werd 76 jaar.

Oud-prins Ruud van Osta bracht een ode aan Baselier op de Facebookpagina van Stichting Tullepetaonse Oudeede En Prullaria (STOEP). Van Osta noemt Baselier ‘n mooie mèèns’. “Vanwege zijn innemendheid was Piet altijd overal graag gezien. Een aimabel persoon, vrolijk, vriendelijk, sociaal. Met een flinke dosis humor en begiftigd met een bourgondische inslag begaf Piet zich door het leven. ‘Ginne luie faant’”, vat hij in zijn ode samen.

‘Een echte Sjampetter’ 

Baselier combineerde zijn werk als uitbater van partycentrum de Black Horse in Roosendaal met functies bij Stichting Carnaval Roosendaal. Zo maakte hij tussen 1994 en 1999 het drietal van Tullepetaonestad compleet: Baselier als sjampetter, Van Osta als Prins Ruud I en nar Alex. “Een echte Sjampetter. Groot, statig, rustig, goedlachs en een goede regelateur”, omschrijft Van Osta. “Door de drukke werkzaamheden bij de Black Horse had hij voor zichzelf bepaald gelijk met Ruud te stoppen in 1998.”

In 1999 keerde het tweetal alsnog terug ten tonele. Ruud I, die zich aanvankelijk vanwege het overlijden van zijn vrouw had teruggetrokken, vroeg Piet terug als sjampetter.  Daarmee maakten beide heren de vijf jaar vol.

Tonpraten

Na zijn werk als boerenraadslid en sjampetter maakte Baselier er werk van het tonpraten op de kaart te zetten in Tullepetaonestad. “Eerst op de eerste zondag ná 11-11, later ook met halfvasten. Piet wist vele Brabantse kampioenen aan het ‘Zéévere in ’t Zwarte Pèèrd’ te binden. Ook toen de Black Horse was overgenomen bleef Piet actief meewerken en -denken”, aldus Van Osta.

Baselier werd 76 jaar.