Roosendaal

Na 10 jaar leegstand komt het oude EKP-gebouw weer tot leven op de Kade in Roosendaal

Kitty Joachems Kitty Joachems

Als het aan wethouder Klaar Koenraad ligt wordt het oude EKP-gebouw een broedplaats voor ondernemers die zich bezighouden met innovatie en duurzaamheid. Het voormalig Expeditie KnoopPunt van, toen nog, de PTT op de Kade staat inmiddels 10 jaar leeg. Maar niet lang meer als het aan de wethouder ligt. De raad is positief over de plannen om het pand nieuw leven in te blazen. Maar hoe dat er precies uit moet zien staat nog wel ter discussie.

Na het debat in de commissievergadering van vorige week komt de VVD donderdagavond tijdens de raadsvergadering met een motie. “Onze motie is vooral bedoeld als een constructieve motie”, legt Sanneke Vermeulen namens de VVD-fractie uit. Haar partij vindt, net als de wethouder, dat er “iets” moet gebeuren met EKP. Maar tegelijkertijd is Vermeulen kritisch op het plan. “Ik weet nog niet of dit het beste plan is. Want we hoeven ons niet te beperken tot de genoemde groep ondernemers. Het EKP kan ook prima ruimte bieden aan andere ondernemers”, stelt ze.

Starters en studenten

Bovendien vraagt de VVD het college om te onderzoeken of het EKP ook woonruimte kan bieden. “Een ideale plek voor bijvoorbeeld starters en studenten”, denkt Vermeulen. “Kijk eens naar het voormalige gebouw van de Douane. Prachtige appartementen. Dat moet in het EKP toch ook kunnen?”

Rendabel maken

Het lege pand kost de gemeente jaarlijks zo’n 20 tot 30 duizend euro. “Het is goed om te bekijken of die kosten kunnen worden terugverdiend door ondernemers en/of bewoners daar voor een redelijk bedrag huisvesting te bieden”, zegt Vermeulen. In de commissievergadering van vorige week maakte CDA-raadslid Wim van Oosterhout een soortgelijke opmerking. De VVD weet zich donderdagavond dan ook gesteund door het CDA die mede-indiener is van de motie.

Besluit

Morgenavond neemt de raad een beslissing over de invulling van het EKP-pand. Voordat die invulling concreet vorm kan krijgen moet er eerst veel gebeuren. Na tien jaar leegstand is er een ingrijpende verbouwing nodig om het gebouw gebruiksklaar te maken. Wethouder Koenraad zegt in haar voorstel daar ongeveer 3,5 ton voor nodig te hebben. Ook daarover neemt de raad donderdagavond een besluit.