Na 27 jaar wordt Plusbus Halderberge vervangen door Automaatje

Archieffoto (foto: ZuidWest Update).
Al 27 jaar is de Plusbus actief in de gemeente Halderberge. Daar komt vanaf 1 juli verandering in. Doordat de gesponsorde busvoorziening niet voortgezet kan worden, verdwijnt de Plusbus uit het straatbeeld. In ANWB AutoMaatje is een waardevol alternatief gevonden, vindt het college van de gemeente Halderberge.
Wethouder Patrick Schouw legt uit dat er vijftien inwoners wekelijk gebruik maken van de Plusbus. “Zij werden daarmee bijvoorbeeld naar de huiskamer of naar de dagbesteding gebracht.” Op die manier probeert de gemeente Halderberge de mobiliteit van inwoners te behouden en versterken. Vanuit Surplus Sociaal Werk wordt de Plusbus door middel van een subsidieconstructie gefaciliteerd. De laatste vijf jaar werd de bus echter via een gesponsorde regeling aangeboden door ‘Mobiliteit voor Iedereen’. Dit bedrijf is failliet gegaan. “Daarom moesten wij als gemeente samen met Surplus op zoek naar een waardig alternatief”, zegt Schouw.
ANWB AutoMaatje
Gezamenlijk kwamen zij toen bij ANWB AutoMaatje uit. Bij AutoMaatje zijn verschillende vrijwilligers betrokken die met hun eigen auto mensen naar een locatie brengen. De ritten zijn daarmee flexibel in te plannen en AutoMaatje kan zo ook makkelijker dan de Plusbus inspelen op verzoeken voor specifieke ritten, vertelt Schouw. “Een ritje naar het ziekenhuis is met AutoMaatje bijvoorbeeld goed te doen.” De wethouder zegt verder dat Surplus zal bemiddelen in de overgang van de Plusbus naar Automaatje. “Het is voor veel mensen natuurlijk een wijziging in een dagelijkse routine. Surplus vult dat heel goed en zorgvuldig in om die transitie te verzorgen.”
Ook zal Surplus de vrijwilligers van de Plusbus gaan begeleiden om te kijken of zij als vrijwilliger actief willen blijven. “Dat kan als vrijwilliger bij AutoMaatje, maar dat zou bijvoorbeeld ook in een andere vorm bij Surplus kunnen.” Verder gaat Surplus ook in gesprek met de vijftien gebruikers van de Plusbus. Als blijkt dat het AutoMaatje-project voor een gebruiker niet wenselijk is, stuurt Surplus hen door naar een alternatieve vervoersmogelijkheid zoals een deeltaxi. Schouw is in ieder geval blij met de tijd en moeite die Surplus in de verandering steekt. “Het is en blijft een kwetsbare groep waar wij mee te maken hebben.”
Aanvullende subsidie
Om de transitie van de Plusbus naar AutoMaatje in gang te zetten, heeft Surplus Sociaal Werk een aanvullende subsidie aangevraagd om vanaf 1 juli het project in gang te zetten. Na twee jaar zal de gemeente Halderberge een evaluatie hebben om te kijken of AutoMaatje het gewenste effect heeft gehad om mensen van A naar B te brengen. Wethouder Schouw ziet het project in ieder geval met vertrouwen tegemoet. “Ik denk echt dat wij hiermee een waardig alternatief hebben gevonden.”