Roosendaal

Na 34 jaar is het hoog tijd voor reünie Trommelaeren van Roesendaele

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Bij de Trommelaeren van Roesendaele zullen veel mensen in eerste instantie denken aan het kunstwerk op de Nieuwe Markt in Roosendaal. Het kunstwerk verwijst naar het gelijknamige tamboer-, trompetter en jachthoornkorps dat in de jaren 50 en 60 actief was. Het muziekkorps houdt binnenkort een reünie en is daarom op zoek naar oud-leden.

De organisatie van de reünie is in handen van Leo Jacobis, Cees Heijnen, Frans Hopstaken en Carlo Laros. De eerste drie zijn oud-leden die in de zeventig zijn en Laros is de zoon van de laatste muzikale leider van de vereniging. “Na onze tijd bij de Trommelaeren duurde het een tijd voordat we elkaar weer zagen. Ieder gaat natuurlijk zijn eigen weg en je verliest elkaar uit het oog. Uiteindelijk zijn we in carnavalsbandjes gaan spelen en op die manier kwamen we elkaar weer tegen”, zegt Leo Jacobis.

In de jaren zestig speelden Jacobis, Heijnen en Hopstaken als tieners in de jeugdband. “We zijn heel blij dat Carlo positief reageerde op ons verzoek om ook in de organisatie van de reünie te komen. Het is hem als zoon van Willem Laros met de paplepel ingegoten.”

Voor bijzondere optredens werden we van werk of school gehaald.

Het in 1953 opgerichte korps gaf tot 1970 muzikale shows. Ze maakten daarbij niet alleen muziek, maar maakten ook figuren. “In 1958 en 1962 wonnen we de eerste prijs op het wereld muziek concours in Kerkrade”, zegt Jacobis trots. Hij herinnert zich dat er heel veel werd gerepeteerd. “We moesten de passen en de muziek uit ons hoofd leren. Ieder weekend hadden we wel ergens in Europa een optreden.” Voor bijzondere optredens werden de bandleden zelfs van hun werk of school opgehaald. “Toen Willem-Alexander geboren werd werd ik van school gehaald om in Groningen op te treden.”

Anekdotes

De laatste reünie was volgens de huidige organisatoren in 1990. Het is na 34 jaar dan ook hoog tijd voor een nieuw samenzijn. De organisatie kiest ervoor om de reünie rustig te houden. In verband met de hoge leeftijd van de doelgroep zijn er geen gastoptredens en harde muziek. Maar wel zo veel mogelijk oud-leden en een fotopresentatie. “De verhalen komen dan vanzelf”, weet Jacobis. “Zo herinnert hij zich nog een verhaal uit de tijd dat de Trommelaeren van Roesendaele een LP opnam in Schiedam. “We hoorden ineens een hoop lawaai. Toen bleek dat de riem van de bekkens waren losgeschoten. We hebben toen snel nieuwe moeten halen.”

Trommelaeren van Roesendaele

Op dit moment is de vierkoppige organisatie bezig met het opsporen van oud-leden. “De teller staat nu op ongeveer 51 á 52 leden. Aan de hand van oude ledenlijsten uit 1962 hoop ik er nog meer te vinden.”

Mensen die vroeger bij de Trommelaeren van Roesendaele hebben gezeten en bij de reünie willen zijn, kunnen een mail sturen naar [email protected] De bijeenkomst zal op 1 september plaatsvinden in zalencentrum The Black Horse in Roosendaal.