Roosendaal

Na 365 gedichtjes in een jaar, komt kunstenaar Frank Roks nu met een dagelijkse oneliner

Sven de Laet Sven de Laet

Na 365 dagen op rij een gedichtje te hebben geschreven, zat de grote uitdaging van Frank Roks er eind vorige maand eindelijk op. Tijd voor wat ontspanning zou je denken. Niet als het aan de Roosendaalse kunstenaar ligt. Ook het komende jaar kunnen we iedere dag een tekst van zijn hand verwachten. “Maar dit keer ga ik voor oneliners. Dat scheelt wat uurtjes.”

Het begon eind 2020 als een uit de hand gelopen grap. “Iemand zei dat ik het nooit voor elkaar zou krijgen om een jaar lang iedere week een gedicht te publiceren. Nou, dat lukt mij iedere dag nog wel.” En zo werd het project geboren. In samenwerking met facebookpagina ‘Wat Gebeurt Er allemaal In Roosendaal’, waarop vervolgens de stroom aan poëzie verscheen. “Het eerste halfjaar ging soepel. Maar zeker de laatste maanden werd het toch steeds vaker een opgave.”

En dat lag niet in de laatste plaats aan zijn eigen bewijsdrang. “Ik merkte dat steeds meer mensen iedere dag toch even het gedichtje lazen. Dan krijg je ook steeds meer het gevoel dat je iets goeds af wil leveren. Het moet kloppen.”

Het zou hartstikke zonde zijn om nu meteen te stoppen.

Zo priegelde Frank regelmatig urenlang met bergen vol kladpapier op zijn bureau om maar het juiste woord te vinden. “Soms dacht ik: vandaag doe ik een kortje. Maar ja, puntje bij paaltje werden het dan drie kortjes. Kon ik de lezers anders toch niet mee afschepen.”

Niet zo gek dus dat de taalkunstenaar opgelucht was toen het jaar compleet was. Toch kan hij zijn publiek nog niet loslaten. “Het zou hartstikke zonde zijn om nu meteen te stoppen.” En dus is hij nu gestart met een nieuw project: ‘Gedagtenspinsels’. “In plaats van lange gedichten, deel ik nu dagelijks een oneliner. Of vooruit… soms twee. Als ik het niet kan laten.”

Voordat de tekst van de dag online gaat, doet Franks vrouw Karin áltijd de ‘final read’.