Hoogerheide

Na 40 jaar weer vredesdemonstratie bij het hek in Woensdrecht: actie tegen ‘oorlogsmachine’

De ingang van de Vliegbasis bij de Kooiweg. (Google StreetView)

Han Verbeem Han Verbeem

De nieuwe Vredesbeweging krijgt meer en meer vorm. Na twee eerdere demonstraties vanaf het station in Bergen op Zoom is er zaterdag een actie bij het hek van de vliegbasis in Woensdrecht, nagenoeg op dezelfde plaats waar veertig jaar geleden is gedemonstreerd tegen de komst van kruisraketten met kernwapens. Ditmaal is het protest gericht tegen leveringen van F35-reserveonderdelen aan Israël, vanuit de vliegbasis.

De lokale demonstranten uit Bergen op Zoom en omgeving krijgen in hun acties onder meer steun van vredesorganisaties PAX, BDS en Stop Wapenhandel. De demonstranten verzamelen zaterdag om 14.00 uur bij de toegangspoort van de vliegbasis Woensdrecht aan de Kooiweg in Hoogerheide.

Toespraken

Verschillende sprekers hun stem laten horen tegen de steun van Nederland
aan, wat de demonstranten noemen, ‘de Israëlische oorlogsmachine’. Onder hen is de Palestijnse scholier Tala Alkabra (16) uit Bergen op Zoom, die eerder sprak bij de Palestijnse vredesmars van zaterdag 28 oktober. “Het moet gaat om menselijkheid, mededogen en het recht van elk kind om in vrede en veiligheid op te groeien”, aldus Tala. “We hebben het recht om te dromen, te spelen en te leren zonder de constante dreiging van geweld.”

Staakt-het-vuren als eis

De activisten richten hun pijlen ook op een op Aviolanda gevestigd bedrijf, dat nauw betrokken is bij leveranties aan Israël – met steun van de Nederlandse overheid. “Wij eisen een staakt-het-vuren en een einde aan de Nederlandse medeplichtigheid van de oorlogsmisdaden in Palestina”, aldus Minnaard.