Bergen op Zoom

Na bijna 13 jaar stopt Mark Rutte ermee: ‘Ik vind het jammer’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Na bijna dertien jaar komt er een einde aan het premierschap van Mark Rutte. Maandagmorgen maakte hij voor de start van het debat over de val van zijn vierde kabinet bekend dat hij niet opnieuw lijsttrekker wordt van de VVD. Rutte stapt zelfs helemaal uit de politiek.

“Ik had het écht niet verwacht”, vertelt een jongeman die door de binnenstad van Bergen op Zoom loopt. De reacties op het stoppen van de inmiddels demissionair minister-president lopen erg uiteen. “Hij had al veel eerder moeten vertrekken”, zegt een ander. Al denkt niet iedereen zo over het vertrek van de VVD-leider. “Hij heeft erg zijn best gedaan dertien jaar lang”, reageert weer iemand anders.

Herinnering

Mark Rutte is lang de minister-president van ons land geweest. Hij is zelfs de langstzittende minister-president van Nederland. Veel jongeren zijn met hem opgegroeid, en kennen hem niet anders als dé leider van ons land. “Het zal gek zijn als er straks een andere minister-president komt”, zegt een 14-jarige jongen.

Iedereen zal zijn eigen herinnering hebben aan Rutte. “Ik zal hem altijd op zijn fiets herinneren. Hij is zo lekker normaal gebleven.” De ander herinnert Rutte aan de coronapandemie, waarin hij veel lastige beslissingen moest nemen.

Respect

Waar niet iedereen blij was met Rutte hebben de meeste mensen in de winkelstraat van Bergen op Zoom wel respect voor hem als persoon. “Hoge bomen vangen veel wind. Ga d’r maar aan staan”, zegt een man. Een dame vind het knap wat hij gepresenteerd heeft. “Hij was altijd vriendelijk en stond altijd aan.”