Roosendaal

Na succes proef in Roosendaal al vijf maal ratten afgeschoten

Foto: Shutterstock

Herbert Kats Herbert Kats

Vorig jaar was het nog een proef, inmiddels heeft de gemeente Roosendaal al vijf keer ratten laten afschieten. In het jongste geval ging het om het gebied rond de zogeheten ‘Verfraaïing’: de bosachtige rand bij de Strausslaan.

Bewoners zijn vooraf per brief gewaarschuwd dat er op de harige diertjes geschoten zou worden, bevestigt de gemeente. Op andere plaatsen in Roosendaal was eerder al sprake van overlast door het ongedierte. Naar verluidt recentelijk ook nog in de buurt van het voormalige klooster in de Van Gilselaan, nu een appartementencomplex.

Effectief

Sinds een geslaagde proef in het Vrouwenhof is een speciale rattenbestrijder actief. Die werkt met een persluchtbuks, waarvan de loodvrije kogeltjes de ratten doeltreffend uitschakelen. De test vorig jaar wees uit dat het mogelijk is op deze wijze zeker tien ratten per uur te doden. De gemeente spreekt dan ook van een effectieve methode.
Bij het mikken wordt gebruikgemaakt van een zogeheten thermische kijker die de warmte die ratten afgeven zichtbaar maakt. Planten en bladeren zijn zo geen beletsel voor de schutter. De lichtgewicht kogeltjes zouden voor voorbijgangers geen gevaar moeten opleveren, mits ze op zeker 30 meter afstand blijven.

Meldpunt

Voor Meldpunt Ongediertebestrijding is het bestrijden van muizen en ratten dagelijks werk, ook in Roosendaal. Deze organisatie richt zich echter -tegen betaling- op woonhuizen en bedrijfspanden. Het meldpunt laat weten dat het werkt met een speciaal soort doosjes waarin de beestjes vast komen te zitten en dan sterven.

Lees ook: Ratten wil je niet en daarom laat Roosendaal ze afschieten