Hoogerheide

Na twaalf jaar geen ijsbaan in Hoogerheide: ‘Veiligheid niet te garanderen’

De IJsbaan van Hoogerheide zal dit jaar niet opgebouwd worden. © Facebook IJsbaan Hoogerheide

Maarten Elst Maarten Elst

Na twaalf opeenvolgende winters moet Hoogerheide het aankomende winter zonder ijsbaan stellen. Het bestuur heeft, na overleg met de gemeente Woensdrecht en hoofdsponsor Rabobank, de moeilijke beslissing genomen om dit jaar geen ijsbaan op het Ouwe Raedthuysplein in Hoogerheide te zetten. De coronamaatregels geven volgens het bestuur de doorslag om geen ‘veilige en volledig coronaproof ijsbaan’ te organiseren.

Door: Maarten Elst

Dat meldt het bestuur van de ijsbaan in Hoogerheide in een persbericht. ,,Het is erg lastig om aan alle maatregelen te voldoen om zo een veilige en coronaproof ijsbaan te organiseren”, schrijft Henri Beening, voorzitter van de organiserende stichting. ,,Anderhalve meter afstand houden op een ijsbaan lukt niet en daarnaast hebben we ook te maken met (groot)ouders langs de kant van de baan en natuurlijk onze vrijwilligers.”

‘Veel vrijwilligers in risicogroep’

De ijsbaan, de laatste jaren van begin december tot en met begin januari te vinden op het Ouwe Raedthuysplein in het centrum van Hoogerheide, wordt voornamelijk gerund door een groep van honderd vrijwilligers. Veel van hen behoren tot de risicogroep en kunnen de stichting, dat volledig op vrijwilligers draait, niet ondersteunen. ,,We hebben ze op de hoogte gesteld en ook zij stonden positief tegenover ons besluit”, vervolgt Beening. ,,Ook zij vinden het erg jammer dat we na 12 jaar een jaar moeten overslaan.”

Gemeentehuis

Twaalf jaar geleden startte de stichting met de ijsbaan op de parkeerplaats bij het gemeentehuis. Nadat het Ouwe Raedthuysplein werd gerealiseerd, verhuisde de ijsbaan naar het plein aan de Raadhuisstraat. De stichting gaat er van uit in de winter van 2021 op 2022 weer een ijsbaan te kunnen leggen. ,,Een paar jaar geleden hebben we de baan aan kunnen kopen. De ijsmachine en tent worden elk jaar gehuurd”, geeft de voorzitter aan. ,,De baan ligt opgeslagen en volgend jaar komen de ijzers gewoon weer uit het vet.”

De ijsbaan in Hoogerheide trekt elk jaar veel bezoekers uit de gemeente Woensdrecht, maar ook uit omliggende gemeenten. De kinderen van alle basisscholen uit de gemeente Woensdrecht komen schaatsen en ook scholen uit Bergen op Zoom en Zeeland weten de weg naar de ijsbaan te vinden. De stichting geeft in het persbericht aan dat het het doel heeft om in de Kerstvakantie alsnog iets te organiseren zodat de kinderen iets leuks kunnen doen.