Bergen op Zoom

Na twee jaar zit het werk erop: metamorfose voor Vestinggronden

Buurtbewoners kijken naar fotoborden met de verschillen vóór en na de werkzaamheden.

Han Verbeem Han Verbeem

Het is in Bergen op Zoom een feestje waard: de bijna twee jaar durende werkzaamheden bij de Vestinggronden, ten noorden en zuiden van het Bolwerk, zijn afgerond. De riolering is gemoderniseerd, de bestrating is aangepast en geschikt gemaakt voor het veranderende klimaat. Vanuit het tentje op het Bolwerkpark klinkt donderdagmiddag een applaus voor de uitvoerders: omwonenden zijn maar wát blij met het resultaat.

Van de sjieke villa’s aan het Bolwerk-Noord tot de rijwoningen in de Begijnhofstraat, de wijk is inmiddels negentig jaar oud en de openbare voorzieningen waren dringend aan vernieuwing toe. In het tentje hangen foto’s van de situaties vóór en na. “Het dunne laagje asfalt in de Faurestraat was nog van voor de oorlog”, zegt gemeentelijk projectleider Kees van den Kieboom.

Klimaatbestendig

Ook wethouder Hans-Peter Verroen benadrukt het belang van klimaatadaptatie: maatregelen die nodig zijn om de wijk klimaatbestendig te maken. Waterdoorlatende bestrating -het wordt niet afgevoerd naar de straatkolken maar gaat de bodem in- en milieuvriendelijke trottoirs. Daarnaast is ook gekeken naar de toegankelijkheid van de straten en zijn duurzame materialen gebruikt. De bewoners zien ook de voordelen van het vernieuwde riool. “Je merkt het gelijk bij het spoelen en doortrekken”, zegt een omwonende. “Het water loopt een stuk sneller weg.”

Samenspraak met buurt

Voor de projectleider is het belangrijk dat bij de vernieuwing vooral de samenwerking met de omwonenden is gezocht. “Overlast is er in zulke gevallen natuurlijk altijd, maar we hebben het zoveel als mogelijk proberen te beperken.” En gelukkig is er in de wijk volop begrip voor het werk, constateert Verroen: “De straten zijn er immers een stuk mooier op geworden.”