Lepelstraat

Na vijftig jaar friet bakken gaat Annemarie met pensioen: ‘Het is mooi geweest’

Sven de Laet Sven de Laet

Al vijftig jaar runt Annemarie Luykx cafetaria Leonita in Lepelstraat. Maar nu hangt ze haar schuimspaan aan de wilgen. Na een halve eeuw friet bakken, gaat ze met pensioen. “Maar de klanten vinden het niks.”

Ze was pas 19 toen ze samen met haar man Tommes de stoute schoenen aantrok en de zaak overnam. Een heel andere tijd dan nu, zegt ze. “We hadden nog geen auto, dus moesten we op de brommer langs de groothandel. Dan gingen vrienden van ons maar mee om te helpen.”

Als de zaak bijna uit zijn voegen barstte van de drukte, dán genoot ik.

Juist die gemoedelijkheid zal Annemarie bijblijven. “Alle klanten kenden ons en wij hen.” Het kon Annemarie dan ook niet druk genoeg zijn. “Zeker met de kermis of carnaval was het genieten. Dan zetten we een tent buiten en die was in een mum van tijd bomvol. En was het dan ‘s nachts tijd om te sluiten, gingen gewoon de gordijnen dicht en was het nog lang onrustig. Mensen zeiden weleens: ‘Pak toch lekker wat rust, dan kun je genieten.’ Nou, als de zaak bijna uit zijn voegen barstte van de drukte, dán genoot ik.”

Dat is tegenwoordig wel anders. “Als er nu vijf mensen een frietje komen halen, zitten er vervolgens vijf mensen op hun telefoontje. Even lekker kletsen is er vaak niet meer bij.” Heel rouwig om het afscheid van Leonita is ze dan ook niet. “Het is echt mooi geweest. De mensen die het overnemen gaan het waarschijnlijk nog veel beter doen. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

De klanten vinden het helemaal niks. Wat moeten we nou, vragen ze.

Toch zien de vaste klanten het vertrek van hun vertrouwde frietbakster minder zitten. “Die vinden het helemaal niks. Wat moeten we nou, vragen ze dan.” Een mooi compliment, vindt Annemarie zelf ook. “Dat je blijkbaar een soort begrip bent geworden in het dorp, is een heel bijzonder gevoel.”

En wat de toekomst brengt? “Poe… Ik heb geen grote droom die ik nu ga verwezenlijken. Ik verhuis naar Steenbergen, waar ik in een mantelzorgwoning bij mijn dochter ga wonen. Ik denk dat ik me daar maar lekker laat verwennen, haha.”