Bergen op Zoom

Na zes jaar kan Fikkie in Bergen op Zoom eindelijk onbelast over straat

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Zes jaar heeft de Bergse gemeenteraad er over gesoebat en nu is het zo ver: de raadscommissie heeft donderdag ingestemd met het definitief afschaffen van de hondenbelasting. Voor de meeste raadsfracties is het besluit een eenvoudige formaliteit; het besluit was immers tijdens de begrotingsbehandeling al genomen. Alleen D66 is tégen: raadslid Ufuk Cuman vindt dat Bergen op Zoom zich het niet financieel kan veroorloven om belastingen te schrappen.

Door: Han Verbeem

Voor commissievoorzitter Gertjan Huismans was het een bijzonder moment: de commissieleden zijn donderdagavond in overgrote meerderheid akkoord gegaan met het definitief afschaffen van de hondenbelasting; een voorstel dat Huismans in 2014 door de gemeenteraad wist te loodsen – toen nog als fractievoorzitter van de Bergse VVD.

Destijds is besloten om de belasting niet in één keer te schrappen, maar verdeeld over een aantal jaren. Bij de begrotingsherziening van december leek de afschaffing van het laatste deel teruggedraaid te worden maar de raad heeft voet bij stuk gehouden.

Belangrijk voor ouderen

“Eindelijk afgeschaft”, zo sprak Rian Govers-Gabriëls (VVD). Piet van den Kieboom (50Plus) ziet het besluit als een steun in de rug voor met name ouderen, voor wie hun hondje een belangrijke steun en gezelschapsdier is.

Hondenpoepscooters in de verkoop?

CDA-raadslid Erik Verbogt citeerde het Koningslied en noemde het moment “de dag die je wist dat zou komen.” Tegelijk kondigde Verbogt een motie aan: een voorstel om de gemeentelijke hondenpoep-scooters in de verkoop te doen. Want als de hondenbelasting verdwijnt, zijn er ook geen inkomsten meer om de scooters te onderhouden – zo beargumenteerde de CDA-politicus. Reinoud Krijnen (Samen0164) merkte echter op dat de hondenbelasting geen doelbelasting was, en niet uitsluitend bedoeld voor de aanpak van hondenpoepoverlast.

De overige raadspartijen konden akkoord gaan met het besluit, zonder er veel woorden aan te besteden. Alleen Ufuk Cuman van D66 komt met een stemverklaring tégen.