Roosendaal

Na zijn boek, heeft Joost nu een kinderlied: ‘Werd de nieuwe Gert genoemd’

Als het aan Joost ligt, kan Gert Verhulst wel inpakken. (Foto: Mijke Bressers)

Sven de Laet Sven de Laet

Pas een paar maanden terug kwam zijn jeugdboek Tido & Lali uit, maar nu gaat de volgende droom van Roosendaler Joost van Ekeren al in vervulling. Met Ayabowa lanceert hij zijn eerste lied – inclusief videoclip – speciaal voor kinderen. “Eigenlijk verschilt het niet zoveel van de carnavalsnummers die ik al maakte.”

Het balletje ging rollen toen hij met zijn goede vriendin én choreografe Joyce Vanlersberghe kletste. “Zij werkt voor dansorganisatie Danskant in Antwerpen. Nu alles langzaam opengaat, wilden ze daar met een vrolijke knaller weer van start gaan.” Zo kwam ze al snel bij Joost uit. “Joyce wist dat ik liedjes schrijf en componeer. Toen heeft ze me gevraagd of ik iets in elkaar kon knutselen.”

Daar hoefde de veelzijdige Roosendaler geen seconde over te twijfelen. “Ik had al langer de droom om een kinderlied te maken. Dat idee is een paar jaar terug al ontstaan, toen ik als Zjosti Tosti carnavalsnummers schreef. Dat is weliswaar niet specifiek voor kleintjes, maar de teksten en melodieën zijn vaak ook lekker simpel en dansbaar.”

Denk bijvoorbeeld aan Oya lélé. Die Griekse y zingt gewoon heel lekker mee.

Tijdens het schrijven, heeft Joost voor de nodige inspiratie goed om zich heen gekeken. “Bijvoorbeeld naar Kinderen voor Kinderen, maar ook naar K3. Denk bijvoorbeeld aan de hit Oya lélé. Die Griekse y zingt gewoon heel lekker mee.” Overigens is het woord Ayabowa een verbastering van het uit Sri Lanka – het geboorteland van Joost – afkomstige woord ayubowan, dat zoveel betekent als ‘lang leven’.

De vergelijkingen met K3 gaan trouwens verder dan die ene letter in de titel. “Nu een liedje, laatst al het boek, gebaseerd op de avonturen van mij en mijn hond. Iemand zei laatst al dat ik op de nieuwe Gert Verhulst begin te lijken,” lacht Joost. En – eerlijk is eerlijk – de plannen zijn groots. “Er is een korte film van Tido & Lali in de maak en er komt binnenkort zelfs speciale merchandise in verschillende winkels te liggen. De eerste kleertjes zijn inmiddels al binnen.”