Bergen op Zoom

Naamsteen Anton van Duinkerken weer terug op zijn plek

Laura Vermunt Laura Vermunt

De naamsteen van Anton van Duinkerken staat weer terug bij de ingang van het gelijknamige park in Bergen op Zoom. Het gedenkteken kon wel een opknapbeurt gebruiken, vond de 65-jarige Paul Brooijmans. “Ik heb de tijd en de mogelijkheden. Bovendien vind ik het ook leuk om te doen.” Hij nam de restauratieklus op zich met als resultaat dat de naam er weer netjes bij staat.

Tijdens wandelingen met zijn kleindochter kwam de semi-gepensioneerde vaak voorbij het monument van de Bergse schrijver. “Ik zag dat het ernstig in verval was. Als je dan het park inloopt en je ziet bij het begin al een slordige aanblik, dan werkt dat denk ik niet. Ik zocht toen contact met de gemeente en zodoende zijn we begonnen.”

Paul heeft heel wat vrijwillige uurtjes in het project zitten. “Ik schat zo grof in dat dit er meer dan honderdvijftig zijn. En dan zijn er ook nog de materiaalkosten, maar deze worden keurig verrekend met de gemeente. Het kost mij niets.”

Het lijkt mij mooi om ook zijn standbeeld in het park te zetten.

Om het plaatje compleet te maken, vindt Paul dat het standbeeld van de schrijver ook in het park hoort. “Daar komt het veel beter tot zijn recht dan op de Grote Markt, waar het nu staat. Het leek mij heel mooi om zijn beeld in het park te zetten. ” Maar de gemeente denkt er volgens hem anders over. “Misschien neem ik binnenkort weer eens contact op.”

Als deze klus af is, staat ook de naamsteen bij de andere ingang van het park op het programma. “Aan de overkant van het park staat nog een monument van Anton van Duinkerken. Dat gaan we aanpakken als dit klaar is. Het is een soortgelijk monument als dit. Het zal dus, met de ervaring die we nu hebben, wel wat makkelijker en sneller gaan.” Wat daarna volgt, weet hij nog niet. “De gemeente zal vast met nog iets komen.”

De naamsteen voor de restauratie. Foto: Paul Brooijmans.