Bergen op Zoom

Nanda is havenmeester van Bergen op Zoom én van het jaar

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Al tien jaar werkt Nanda Boer als havenmeester voor de gemeente Bergen op Zoom. Ze doet haar werk graag, én ze is er goed in. Daarom is ze benoemd tot Havenmeester van het Jaar.

“Ik ben als kleintje opgegroeid met de scheepsvaart”, begint Nanda. “Mijn ouders hadden een binnenvaartschip en toen ik wat ouder werd besefte ik dat ik daar ook wel verder in wilde.”

Om dat doel te verwezenlijken heeft Nanda een opleiding tot kapitein en eigenaar van een binnenvaartschip gevolgd. “Maar ik kwam tot de conclusie dat ik na een werkdag eigenlijk gewoon weer naar mijn huis en mijn gezin toe wilde.” Na wat zoeken en uitproberen kwam Nanda bij de haven van Bergen op Zoom terecht.

Zicht op de schepen

Nanda heeft vanuit haar toren bij de Burgemeester Peterssluis en -brug goed zicht op de schepen die de haven willen betreden. “Als een binnenvaartschip de sluis binnen komt varen, zorg ik ervoor dat de slagbomen van de brug naar beneden gaan.” Daarnaast is het de taak aan Nanda om duidelijk te hebben wie de haven binnenkomt, en wie hem weer verlaat.

De sluis waar Nanda zicht op heeft is twaalf meter breed. “Soms passeert er wel eens een schip van iets meer dan elf meter breed. Dat is wel krap.” Al klinkt het enger dan het is. “Het is eigenlijk een beetje hetzelfde als autorijden. Als je goed kan autorijden lukt dat ook door smalle straatjes. Dat is met zo’n schip ook zo.”

Goede match

Omdat Nanda haar werk zo passievol doet, is ze door het bestuur van de Vereniging van Havenmeesters in Nederland uitgeroepen tot Havenmeester van het Jaar. “Dat houdt in dat ik voor zowel de haven als de vereniging goede stappen heb gezet. Ik neem veel initiatief en ben altijd aanwezig.” Reden genoeg dus om Nanda die titel te geven.

“Het leuke aan dit werk is dat ik mijn roots in de binnenvaart kan combineren met een nieuwe uitdaging. Dat heb ik hier in Bergen op Zoom gevonden met de combinatie van het beleidsniveau, het beheer van de haven en de betrokkenheid met de binnenvaart.”

Toekomstplannen

In de jaren dat Nanda voor de Bergse haven werkt hebben er heel wat veranderingen plaatsgevonden. “Dit jaar is er bijvoorbeeld een nieuwe containerterminal in gebruik genomen. De haven is echt flink gemoderniseerd. Dat vind ik mooi om mee te maken.”

En uitbreidingsplannen zijn er nog steeds. “Zo komt er ook nog een buitendijkse containerterminal.” En afgelopen zomer is er een intentieverklaring getekend met zeven andere Brabantse binnenhavens, zodat zij hun krachten kunnen bundelen en meer werk kunnen verrichten. “Er gaat nog genoeg gebeuren dus”, sluit Nanda haar verhaal af.

Lees ook: Bergen op Zoom wil samenwerken met Brabantse binnenhavens