Bergen op Zoom

Naoorlogse Bergse burgemeesters krijgen prominente plaats in Stadhuis

Maarten Elst Maarten Elst

Wie binnenkort door de gangen van het oude stadhuis in Bergen op Zoom struint, loopt de kans portretfoto’s van oud-burgemeesters Han Polman, Peter van der Velden of Ans van den Berg tegen te komen. Stadsgidsen Bergen op ZooM reikte, vanwege het 25-jarige bestaan, zaterdagmiddag de portretfoto’s uit in theater De Maagd om ze niet veel later op te hangen in het oude stadhuis aan de Grote Markt in Bergen op Zoom.

Door: Maarten Elst

Eén voor één druppelen ze langzaamaan binnen op de derde verdieping van theater De Maagd in Bergen op Zoom. Op exact anderhalve meter afstand glimlachen de oud-burgemeesters en huidig burgemeester Frank Petter na elkaar voordat hun ceremonie begint. Vanwege het 25-jarig bestaan van Stadsgidsen Bergen op ZooM wilde de club de oud-burgemeesters in het zonnetje zetten. ,,In het oude stadhuis aan de Grote Markt was nog een grote kale witte muur”, vertelt voorzitter Ad Segers. ,,Wat kan daar beter op dan portretfoto’s van onze oud-burgemeesters?”

Anekdotes

Het werd een middag vol anekdotes in de nok van het theatergebouw. Zo vertelde de enige oud-burgemeester Ans van den Berg uitgebreid over haar kennismaking met de vastenavend en hoe ze als ongelovige vrouw de Maria Ommegang moest leiden. De zoon van de eerste naoorlogse burgemeester wijlen Herman Witte gaf aan dat hij, ondanks dat hij op zeer jonge leeftijd verhuisde van Bergen op Zoom naar Den Haag, een thuisgevoel had in de West-Brabantse stad. ,,We hebben alles zorgvuldig genoteerd”, knipoogt Segers na afloop.

Het jubileumjaar van de stadsgidsen wordt in november voorlopig afgesloten. ,,Eigenlijk hadden we een groot feest in het voorjaar gepland voor alle ruim 90 stadsgidsen, dat gaat dit jaar niet meer door”, vervolgt Segers. ,,Op 7 november geven we nog iets terug aan de stad in de vorm van een muurgedicht. Het jubileumfeest zal voor volgend jaar zijn.”