Geen regio geselecteerd

Nationale Buitenlesdag populairder dan ooit

Op 10 april is het Nationale Buitenlesdag © Jessica de Lepper

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Op dinsdag 10 april is het Nationale Buitenlesdag. En deze dag wordt elk jaar alleen maar populairder. De buitenlesdag is een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie. Leerlingen op meer dan 2100 scholen in Nederland krijgen buiten les. Ook in onze streek doen er veel scholen mee.

Met de Nationale Buitenlesdag willen Jantje Beton en IVN leerkrachten stimuleren om meer naar buiten te gaan. Niet alleen om buiten te spelen, maar juist ook om buiten te leren. Buitenlessen hebben als doel om leren te bevorderen, beweging en samenwerken te stimuleren en de motivatie en het welzijn van kinderen te vergroten. Dit jaar hebben zich opnieuw meer scholen aangemeld dan vorig jaar; steeds meer scholen en ook beleidsmakers zien de toegevoegde waarde van buitenles en gaan ermee aan de slag.

Beter presteren door buiten leren

Wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft onderzocht dat niet alleen buitenspelen, maar ook buiten leren positieve effecten heeft op kinderen. “Kinderen presteren beter op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en overige vakken. Door buitenles hebben kinderen de mogelijkheid om zelf dingen uit te zoeken, op een andere manier samen te werken en meer te bewegen. En meer beweging op school helpt. Sterker nog, gebrek aan beweging remt juist de cognitieve ontwikkeling”, zegt Mieras.

Ook in onze streek Buitenlesdag

In onze streek doen ook veel basisscholen mee aan de Nationale Buitenlesdag. In de gemeente Bergen op Zoom nemen tien basisscholen deel, zoals Lodijke en het Kompas. Basisschool de Appel en de Mytylschool zijn twee van de dertien scholen die meedoen in de gemeente Roosendaal. Ook de gemeente Woensdrecht is present. Leerlingen van de Meulenrakkers in Ossendrecht en van De Dobbelsteen in Hoogerheide krijgen op 10 april ook buiten les.