Roosendaal

Nationale Diabetes Challenge: Roosendalers uitgedaagd om 20 weken te wandelen

Wandelende deelnemers van de Nationale Diabetes Challenge

Deelnemers van de Nationale Diabetes Challenge in 2019

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Roosendaal doet weer mee aan de Nationale Diabetes Challenge, de NDC. Iedereen mag meedoen, maar de challenge is vooral bedoeld voor mensen met diabetes. Zij worden uitgedaagd 20 weken lang één keer per week te wandelen. Bewegen helpt bij de behandeling van hun ziekte. Je kunt meedoen op eigen niveau, dus je hoeft geen getrainde wandelaar te zijn. De training werkt toe naar de landelijke afsluiting in september 2021. Dan wandelen duizenden mensen in heel Nederland de finaleloop van de NDC.

In Roosendaal ligt de organisatie van de Nationale Diabetes Challenge bij de huisartsen van Praktijk dr. Schaepmanlaan en Sportservice Noord-Brabant. Zij proberen zoveel mogelijk deelnemers te krijgen voor de NDC. Het is de bedoeling om het leven van mensen met diabetes te verbeteren door ze te laten sporten en bewegen. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben de ziekte. En wandelen blijkt hen erg goed te helpen. Daarom kun je in Roosendaal vanaf 20 mei elke donderdagmiddag meedoen aan de NDC. De wandelingen beginnen om 13.30 uur bij de huisartsenpraktijk aan de dr. Schaepmanlaan.

Fitter, energieker, slanker en gezonder

Vooral mensen met diabetes type 2 hebben baat bij een gezonde leefstijl. Zij komen soms zelfs helemaal van de medicijnen af. En daar wil de NDC bij helpen. “Onderzoek laat onder andere zien dat deelnemers na hun deelname zich fitter en energieker voelen, afvallen en minder medicatie nodig hebben,” beschrijft de organisatie enthousiast. “Daarnaast ervaren deelnemers dat samen bewegen en aan de slag gaan met je gezondheid leuk en belangrijk is. Dat motiveert om ook na de NDC in beweging te blijven!”

Wandelen is natuurlijk niet alleen goed voor mensen met diabetes. Daarom mag iedereen meedoen aan de challenge. En de organisatie houdt rekening met het niveau van iedereen. Het wandelen in groepen is dit jaar natuurlijk wel wat anders, want gezellig op een kluitje kan niet. “We zorgen er tijdens de wandelingen voor dat de coronamaatregelen in acht genomen worden,” aldus de organisatie.

Aanmelden via de website

Door de coronacrisis kan er ook geen informatiebijeenkomst worden gehouden. Maar als je vragen hebt over de NDC of over je eigen mogelijkheden om mee te kunnen doen, dan kun je contact opnemen met de organisatie. Je kunt je vragen stellen aan de praktijkondersteuners van de Praktijk dr. Schaepmanlaan in Roosendaal: telefonisch via 0165-572.777 of per mail via [email protected]. Je kunt je ook meteen aanmelden via de website van de Roosendaalse NDC. Daar vind je ook meer informatie over de challenge.