Wouwse Plantage

Natuurpoort Wouwse Plantage officieel geopend

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Wethouder Toine Theunis heeft zaterdag Natuurpoort Wouwse Plantage officieel geopend. De Natuurpoort is het beginpunt voor wandel- en fietstochten over landgoed Wouwse Plantage.

De stichting Natuurpoort Wouwse Plantage is al sinds 2002 bezig een natuurpoort te krijgen. Pas vorig jaar werd de juiste plek gevonden: vlak bij Restaurant Douwe Schuur aan de Plantagebaan 225 in Wouwse Plantage. Er moest nog wel een parkeerplaats worden aangelegd die mooi op zou gaan in de natuur en routes worden uitgestippeld om te wandelen en fietsen.

Turfroute

Nu is het dan toch eindelijk echt helemaal klaar. Tot grote vreugde van Louis Krook, penningmeester van de stichting Natuurpoort Wouwse Plantage. “Er zijn een heleboel wandelroutes in het gebied hierachter en er zijn een aantal fietsroutes. Een bekende fietsroute die nog onlangs geopend is, is de Route van de Turf. En die loopt hier langs. We zitten hier met de Natuurpoort langs de Zoom. En De Zoom was vroeger een route waar de turfvaart over plaats vond. En langs dat hele gebied is een fietsroute gemaakt: de Turfroute.”

Voor de rust

De wandel- en fietsroutes brengen je langs mooie plekken. Zoals langs leemputten, het Derde Wereld Bos en natuurlijk landgoed Wouwse Plantage. “Het is vooral een gebied voor mensen die van rust houden. Er zijn ook andere Natuurpoorten die juist heel actieve bezigheden hebben, klimbossen en dergelijke. Dat hebben wij hier niet, het is echt een gebied waar je voor je rust doorheen fietst of wandelt,” vertelt Krook trots.

Goede plek moeten zoeken

Wouwse Plantage was de afgelopen jaren altijd al een belangrijk punt in de Zoomroute van Bergen op Zoom naar Roosendaal. Dat er hier dus een Natuurpoort zou komen, was volgens wethouder Toine Theunis logisch, ook al duurde het wat lang. “Daar is wat overheen gegaan met het dorp om dat goed in te richten en goed te kijken waar ie moet komen liggen. En dat hebben we vandaag gerealiseerd.”

Kunst van internationale allure

Volgens Theunis is het nog niet helemaal klaar in Wouwse Plantage, want er mag nog kunst bij. “Daar zijn we mee bezig, eigenlijk ongelooflijk belangrijk. We moeten nog even kijken met de provincie. Dat we op een aantal plekken, waaronder Wouwse Plantage, een stuk of 3 plekken waar we echt kunst in de natuur, hele grote kunstobjecten van echt een internationale allure willen gaan realiseren.”