Roosendaal

Nederlands jongste producent Nathan opent theaterseizoen in De Kring

Sven de Laet Sven de Laet

De komende maanden wijkt De Kring nog uit naar het Openluchttheater Vrouwenhof, maar vanaf 4 september gaan de deuren aan het Tongerloplein weer als vanouds open. Met een bijzondere primeur: Nathan Markuszower – met zijn 20 jaar de jongste theaterproducent van het land – opent dan het nieuwe seizoen met zijn Musical Summer Concert.

Al zolang als Nathan zich kan herinneren, is hij gek van musicals. Als 15-jarig broekie besloot de Amsterdammer een eigen YouTube-kanaal te starten, vol video’s over zijn grootste passie. “Van oorsprong ben ik journalist. Ik bezoek alle voorstellingen, perspresentaties en premières. Daar maak ik dan verslagen van.” Maar sinds de uitbraak van corona, was dat wel even anders. “Er was plotseling niks meer. En als je iets over theater las, was het negatief.”

Toen hoorde ik pas hoe diep iedereen in de shit zat en weer wilde optreden.

Hij besloot dat het tijd was voor wat licht. “Toen heb ik de challenge Do You Hear The People Sing opgezet. Dan zongen acteurs een lied en mochten ze vervolgens weer een ander nomineren.” Het werd een groot succes. “Volgens mij is zo’n beetje iedere musicalster toen wel voorbijgekomen.” Daar bleef het niet bij. “Later had ik nog een rubriek, waarin ik dagelijks met iemand uit het theater belde. Toen hoorde ik pas hoe diep iedereen in de shit zat en weer wilde optreden.”

Zo werd het zaadje voor Nathans eerste productie geplant. “Ik heb toen in een openluchttheater in Den Haag het Musical Summer Concert georganiseerd. Verschillende acteurs en actrices zongen daar bekende musicalliedjes.” De reacties waren zo positief dat er al snel plannen voor volgende edities ontstonden. Daar maakt Roosendaal nu dus deel van uit. Op de bühne van De Kring zullen straks bekende musicalsterren als Op Zoek Naar Maria-kandidate Jolijn Henneman (MAMMA MIA!), Linda Verstraten (Kinky Boots), Nienke Latten (Aladdin), Elindo Avastia (Kinky Boots) en Jeroen Robben (Beauty And The Beast) hun opwachting maken.

Jolijn Henneman, eerder dit jaar nog kandidate bij Op Zoek Naar Maria, is één van de sterren, die straks in De Kring staat.

“Ik had contact met Jan -Hein Sloesen, de directeur van De Kring”, vertelt Nathan. “In eerste instantie vroeg ik hem of er nog plek was in de programmering van het Openluchttheater. Dat was helaas niet meer zo, máár we konden wel terecht in het theater zelf. Waarom ook niet, dacht ik meteen!”

Een mooie uitdaging, al brengt het stiekem ook wat nieuwe uitdagingen mee voor de piepjonge producent. “Als je buiten speelt, hoef je bijvoorbeeld geen rekening te houden met het licht. En zo zijn er nog wat dingen die voor extra druk zorgen. Al maakt dat het tegelijkertijd extra interessant.”

Of ik de nieuwe Joop of Albert wordt? Nou, zo makkelijk gaat dat niet.

Flinke stappen en het moet dan ook gek lopen, willen we in de toekomst niet veel meer over Nathan horen. “Of ik de nieuwe Joop of Albert wordt? Nou, zo makkelijk gaat dat niet. Maar het is natuurlijk wel een droom om ooit een grote musical op poten te zetten.”